Sydbank: 2017-prognoser vil komme under lup i årsregnskaber

Arkivfoto. Sydbank: 2017-prognoser vil komme under lup i årsregnskaber Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er stadig plads til kursstigninger på det danske aktiemarked, men det er svært at udelukke fald. Det vurderer Sydbanks aktieanalysechef, Jacob Pedersen, i en optakt til den danske regnskabssæson.

- Aktuelt er der større risiko for en kursreaktion i nedadgående retning end for en ny aktiekursfest på de globale aktiemarkeder, siger han.

De centrale elementer i årsregnskaberne bliver ifølge Jacob Pedersen primært udsigterne for 2017 samt markedsudsigterne, udlodninger og effekten af råvare- og valutaudviklingen.

UDSIGTERNE FOR 2017 CENTRALE

Prognoserne for 2017 vurderer Sydbank bliver helt centrale for aktieinvestorernes modtagelse af de årsregnskaber, der triller ind over de kommende uger.

Sydbank venter et ret forsigtigt udspil fra mange selskaber for at undgå nedjusteringer og skuffelser senere på året. Det er sværere at vurdere, hvordan aktieinvestorerne vil reagere på skuffende prognoser:

- Aktuelt er aktiestemningen langt bedre end på samme tid sidste år (hvor usikkerhed om Kina ramte finansmarkederne, red.), og derfor vil skuffende prognoser efter alt at dømme alligevel blive straffet - men vi vurderer, at straffen måske bliver knapt så hård, som for et år siden, vurderer Jacob Pedersen.

Han vurderer, at der ud over de specifikke 2017-prognoser vil blive tolket intenst på selskabernes kommentarer omkring markedsudsigterne for 2017.

- De er for mange selskaber formentlig væsentlig mere usikre, end den aktuelt gode aktiestemning reflekterer, skønner aktieanalysechefen.

Han vurderer, at Trumps valgsejr i USA formentlig spreder stor usikkerhed på mange markeder.

- Endnu kan vi kun gisne om Donald Trumps muligheder for at gennemføre sin politik, og det gør udsigterne på mange markeder mere usikre end normalt. Mange danske selskaber afventer også effekterne af brexit, som de ikke for alvor har mærket endnu, påpeger han og forudser, at den politiske usikkerhed, der relaterer sig til Donald Trump og til dels brexit kan medføre, at mange selskaber vil pege på en større usikkerhed end vanligt om vækstudsigterne.

Samtidig udgør udviklingen i råvarepriserne en potentiel modvind i form af stigende omkostninger i 2017.

RÅVAREPRISER PRESSER INDTJENING

Olieprisen har i gennemsnit været lige under 50 dollar i fjerde kvartal. Det modsvarer ifølge Sydbank en stigning på 13 pct. i forhold til samme kvartal året før.

Da de fleste selskaber afdækker deres olie- og brændstofforbrug, venter Sydbank ikke, at olieprisstigningen isoleret set får en stor effekt på tallene i det netop overståede kvartal, men det kan komme.

- Det er dog værd at bemærke sig, at holder det aktuelle olieprisniveau, vil prisstigningen i første kvartal 2017 blive på voldsomme 60 pct., hvilket kan lægge pres på indtjeningsfremdriften i en bred vifte af selskaber, skønner Jacob Pedersen.

Holder niveauet hele 2017 vil det repræsentere en stigning på cirka 25 pct. i år i forhold til 2016.

Råvarepriserne har igennem fjerde kvartal vist en opadgående tendens - ikke mindst efter Donald Trumps valgsejr i USA i begyndelsen af november.

Selv om råvarer generelt afdækkes, er tendensen meget klar.

- Selskaber med råvarebaseret input i produktionen kan se frem til en væsentlig meromkostning i 2017 i forhold til 2016.

REKORDUDLODNING

Der er lagt op til nye rekorder, når selskaberne skal sende penge retur til aktionærerne i 2017, forudser Sydbank, der dog fraregner det ekstraordinært store udbytte fra Mærsk til aktionærerne for 2014 på 37 mia. kr.

- Mange selskaber har løftet indtjeningsniveauet i 2016 i forhold til i 2015 - nogle endda til rekordniveauer. Det giver grund til at vente højere udbytter og udlodning, vurderer banken.

Af de 27 selskaber i Sydbanks analyseunivers venter banken højere udbytter fra 15 selskaber.

Også når det kommer til aktietilbagekøb har investorerne noget at se frem til ifølge Sydbank.

En opgørelse viser, at aktietilbagekøbene i 2016 nåede nye højder, og den trend kan vise sig at fortsætte for mange selskaber i 2017.

- Et lavt renteniveau (og nogle steder negative renter) giver selskaberne en væsentlig tilskyndelse til at sende overskudslikviditeten retur til ejerne, konstaterer banken.