Swedbank står til lussing på børsen, efter at hvidvaskskandale eksploderer

Aktiemarkederne stiger over en bred kam onsdag morgen, men for én aktie ser det sort ud: Swedbank, efter en ny undersøgelse viste, at omfanget af hvidvask i banken formentlig er langt større end tidligere ventet. Sagen minder nu på flere måder om forløbet med Danske Bank sidste år.

Swedbanks hvidvaskskandale vokser sig større og større. Arkivfoto: Ints Kalnins/Reuters/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere

Godmorgen,

Og velkommen til en finansdag, hvor humøret generelt er højt, med stigende aktier i Asien og positive futures i både Europa og USA.

Eneste undtagelse fra plusserne er de japanske markeder, hvor størstedelen af aktierne bliver handlet ex-dividende, som betyder, at man som køber ikke er berettiget til at indkassere det seneste udbytte. Det hiver normalt kurserne ned, uden at der er andre negative nyheder til at skræmme investorerne.

Den optimistiske stemning i resten af verden onsdag morgen kommer ovenpå en tirsdag, hvor europæiske og amerikanske aktier steg fordi frygten for en recession i USA gled i baggrunden. Renten på 10-årige amerikanske statsobligationer kravlede op ad og hjalp til at dæmpe recessions-angsten, selvom der ikke var nogen nøgletal til at fortælle samme historie. Faldende renter i USA var drivkraften bag den bratte nedtur fredag og mandag, fordi det signalerer, at obligationsmarkedet frygter lavere vækst, hvilket også i teorien er dårligt for aktier.

3 ting du skal vide inden markedet åbner:

 1. Swedbank står formentligt overfor en ordentlig lussing på børsen, efter bankens hvidvaskskandale er eksploderet. En undersøgelse viser, at 135 mistænkelige milliarder euro blev ført gennem Swedbank, langt over de 95 milliarder, man tidligere var bekendt med. Det betyder, at Swedbanks hvidvaskproblemer nu begynder at ligne Danske Banks i proportioner.
  »Især udenlandske investorer har »nul tolerance« og reagerer prompte hvis risikobarometeret går op. De har set, hvad der sker i Danske Bank, hvor risikopræmien bliver ved med at udvikle sig og »ekspandere,« og de tager ingen chancer,« skriver Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet, i en kommentar.
 2. Det britiske parlament skal stemme om en række vejledende Brexit forslag i løbet af dagen. Ingen af dem er juridisk bindende, men kan hjælpe med at vejre stemningen i parlamentet og give en indikation af, om politikerne foretrækker en blødere Brexit, end hvad Theresa May lige nu tilbyder. Samtidig er en række hardcore Brexiteers begyndt at støtte Mays aftale i frygt for, at en afvisning helt vil aflyse Brexit. Pundet handler onsdag morgen i 8,74 kroner.
 3. Stephen Moore, der er Donald Trumps foretrukne til at tage den tomme plads i den amerikanske centralbank, sagde i et interview med New York Times, at Fed burde sænke renten med 50 basispoint med det samme. Udmeldingen er i strid med den seneste prognose fra centralbanken, der ved sit møde i sidste uge sagde, at den forventer at holde renten i ro i 2019, men så hæve den igen i 2020. Trump elsker at se aktiemarkedet stige, og lave renter er som udgangspunkt godt for aktier. Finansmarkederne har allerede priset rentesænkninger ind i 2019, og tror derfor ikke på prognosen fra Fed.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Det kan rykke markedet i dag

 • Kl. 9. ECB-præsident Mario Draghi holder tale til en konference i Frankfurt
 • Kl. 13:30. USA: Handelsbalance data for januar
 • Kl. 15:00. USA: Betalingsbalancen for fjerde kvartal

Virksomheder i fokus

 • FLSmidth, Grønlandsbanken, og SimCorp holder generalforsamling
 • Chr. Hansen Holding - Norske DNB har sænket sin anbefaling til »sælg« fra »hold«
 • Vestas Wind Systems har landet en aftale om levering af 119 MW til et projekt i New Zealand

Markederne lige nu - kl. 8:25

Asien
Hong Kongs Hang Seng: +0,7 pct.
Kinas Shanghai Composite: +0,9 pct.
Japans Nikkei 225: -0,2 pct.
Sydkoreas Kospi: -0,2 pct.

Europe (futures)
Euro Stoxx 50: +0,3 pct.
Tysklands DAX 30: +0,3 pct.
Storbritanniens FTSE 100: +0,2 pct.

USA (futures)
S&P 500: +0,3 pct.
Nasdaq: +0,3 pct.
Dow Jones Industrial Average: +0,2 pct.