Sveriges krone presset af renteforvirring

Den svenske krone svækkes betydeligt over for samtlige peers mandag eftermiddag, mens investorerne kigger frem mod et afgørende rentemøde hos den svenske centralbank Riksbanken senere på måneden.

Læs mere
Fold sammen

Blandt økonomerne er vandene nemlig så godt som total delt i forhold til, hvad centralbanken har tænkt sig at stille op med den ledende svenske rente, som lige nu befinder sig i 1,0 pct. I alt har Bloomberg News spurgt 14 økonomer, og heraf venter de otte, at Riksbanken vil holde renten i ro, mens de resterende seks venter en sænkning til 0,75 pct.

- Hvis markedet indpriser en 50/50-sandsynlighed for, at Riksbanken vil eller ikke vil sænke renten, er det stort set så skidt, som det kan være. Jeg tænker faktisk, at det er præcis så skidt, som det kan være. Der er total usikkerhed, siger Par Magnusson, der er cheføkonom hos Royal Bank of Scotland i Stockholm, til Bloomberg News.

I hvert fald ser usikkerheden ud til at kunne mærkes klart på den svenske krone, der over for euro svækkes med 0,5 pct. i forhold til niveauet ved dansk lukketid fredag. Dermed koster en euro nu 8,9618 skr. mod 8,9206 skr. fredag ved 17-tiden.

Over for den danske krone svækkes den svenske med 0,6 pct. til 0,8314 danske kroner for en svensk fra 0,8362 kr. ved dansk lukketid fredag.

Riksbanken offentliggør sin rentebeslutning den 17. december, men allerede inden da - på torsdag - offentliggøres der tal for den svenske inflation, som kan få en meget afgørende betydning for centralbankens beslutning.

I det tunge valutakryds mellem euro og dollar styrkes den fælleseuropæiske valuta med 0,3 pct. i forhold til dansk lukketid fredag. Dermed skal der nu 1,3722 dollar til at købe en euro mod 1,3684 dollar fredag ved 17-tiden.