Svenske rygter plaster på aktie-såret

Aktierne verden over styrtblødte mandag, efter nyhedsstrømmen luns for luns fjernede optimismen og sendte nervøsiteten opad.

Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Danmark mindskedes blødningen dog af nyheden om, at den svenske kapitalfond Cevian Capital er på vej ind i et dansk selskab. Det sendte både Pandora og Danske Bank i vejret.

Generelt var tendensen dog i nedadgående retning, efter USA og Europa sloges om at bidrage negativt til nyhedsstrømmen og markedsstemningen. Samlet endte C20 i et minus på 1,68 pct. til indeks 367,58, hvilket sendte det samlede fald op på 2,5 pct. fra onsdagens top i 376,84.

Fra start blev markedet ramt af nyheden om, at den amerikanske tværpolitiske "superkomité", der i august blev nedsat til at bryde parlamentets handlingslammelse og finde 1200 mia. dollar i besparelser, ikke kan blive enig.

Oven i hatten fortalte Moody's, at kreditvurderingsbureauet ser øgede risici for, at Frankrigs Aaa-vurdering må sænkes, mens Fitch udtrykte bekymring over gældskrisens påvirkning af bankerne.

- Vedvarende forhøjede finansieringsomkostninger kan øge de vanskeligheder, den franske regering står over for, kombineret med forværrede vækstudsigter, og det har negative implikationer for kreditværdigheden, skrev Moody's ifølge Le Figaro.

- Markedet var meget nervøst fra morgenstunden, og der har ikke været mange købere. Det er meget kendetegnende for markedet lige nu, at der er langt mellem køberne og at nervøsiteten har sneget sig ind igen, sagde chefhandler i Danske Bank Mads Zink til Ritzau Finans.

Det til trods klarede Danmark sig noget bedre end Europa alene på grund af udmeldingen fra svenske Cevian Capital. Fonden fortalte i Børsen, at den er begyndt at købe op i et dansk selskab.

Cevian opererer ved at skaffe sig 10-15 pct. af et selskab for derefter at gennemføre strategi og ledelsesskift. Det sendte Danske Bank op med 3,3 pct. til kurs 73,95 og Pandora op med 1,1 pct. til kurs 50. Også NKT, Vestas og GN Store Nord blev nævnt.

- Vi er nu begyndt på en investering i et dansk selskab. Det er den første danske investering, men jeg vil endnu ikke sige, hvilket selskab det drejer sig om, sagde partner og medstifter i Cevian Capital Lars Försberg til Børsen.

- Det, Cevian normalt går efter, er, at ændre et selskabs langsigtede strategi eller skabe et ledelsesskift. Og der er da en række af de selskaber, der er nævnt, der klart kunne være gode emner. Men vi finder snart ud af det, for når de har 5 pct., skal Cevian ud og flage. De stopper typisk ved 10-15 pct., så vi må snart finde ud af det, sagde aktierådgiver i Jyske Bank Michael Lyngsøe til Ritzau Finans.

De aktier, der ikke blev nævnt i artiklen stod dog til klø på linje med den, resten af Europa modtog. Råvareeksponerede FLSmidth faldt 5,2 pct. til kurs 323,90, DSV 3,8 pct. til kurs 102,6, og Carlsberg 3,4 pct. til kurs 379,70.

Uden for C20 fortsatte Torm derouten og faldt med 8,6 pct. til kurs 3,84 kr. Det bragte markedsværdien ned på 279 mio. kr. Ud over en historie om, at direktør Jacob Meldgaard stadig vil få en bonus på 62 mio. kr. trods selskabets problematiske finansielle situation, pressedes aktien af Aktieugebrevet, der mener, at selskabet er på vej i afgrunden.

RTX Telekom kunne levere sit første årsplus siden 2003 i sit regnskab for 2010/2011. Investorerne var dog ikke imponerede og sendte aktien ned med 3,2 pct. til kurs 12,30.

Lægger man de regnskabsmæssige tab sammen for de seneste otte år har RTX tabt 245,6 mio. kr. Værst var 2008/09, hvor bundlinjen viste et underskud på 70,9 mio. kr.

I den kuriøse afdeling kan Brøndby-aktionærer sende en varm tak til Thomas Rasmussen, der 10 minutter før tid sikrede en sejr til den noget pressede fodboldklub over FCK. Aktien i Brøndby steg med 7,1 pct. til kurs 15.