Svenske pizzabakker fejer råvarekrise af banen

De globale råvarepriser er styrtdykket i 2015, hvor især prisen på olie er blevet banket helt i bund. Nordea mener dog, at en svensk pizzabakke-producent står med gode kort på hånden til at profitere på europæisk vækst. Store prisfald har sendt mange råvareselskaber i knæ.

Her leverer USA's præsident Barack Obama pizzaer til en række kampagnefrivillige forud for en debat med Mitt Romney i 2012. Pizzabakkerne stammer dog højst sandsynligt ikke fra svenske Billerud Korsnäs, der blot har 2 pct. af sin omsætning i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN ERNST
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Råvarepriser i styrtdyk har gjort livet surt for investorer med appetit på olie, guld og snart set samtlige råvaregrupper. Det toneangivende Bloomberg Commodity Indeks, der rummer 22 af verdens vigtigste råvarer, viser, at vi skal 13 år tilbage i tiden for at finde tilsvarende lave priser.

De store prisfald har gjort det nærmest umuligt for investorer at finde lyspunkter i råvaresektoren. Nordeas chefrådgiver Michael Borre mener dog at have fundet en nål i den brændende råvare-høstak. Han peger på, at den svenske papirproducent Billerud Korsnäs har udsigt til vækst midt i råvarekrisen og står til at vinde terræn på den generelle bedring i Europas økonomi.

»Selskabet er størst inden for drikke- og fødevarer, der står for halvdelen af omsætningen. Det giver stabilitet i efterspørgslen, hvilket vi godt kan lide. Derudover kommer over 70 pct. af omsætningen fra Europa, hvor økonomien er i bedring. Det er med til at øge efterspørgslen efter selskabets produkter,« skriver Michael Borre i en analyse.

Den svenske industrivirksomhed er førende inden for papiremballage til mange forskellige daglig- og industrivarer lige fra emballage til pizza, mælk, juice, parfumer og medicinalartikler. Det svenske selskab har næsten trefjerdedele af sin omsætning i Europa, mens omkring 15 pct. ligger i Asien. Her er der mange steder en større bevægelse i gang fra land til by, hvilket betyder, at efterspørgslen på forarbejdede dagligvarer stiger.

For Billerud Korsnäs er faldende råvarepriser lig med gode nyheder, da omkring 35 pct. af det svenske selskabs råvareomkostninger knytter sig til prisen på træ.