Svenske børsmastodonter har gjort analytikeres forventninger til skamme

De seneste to uger er det strømmet ind med regnskaber fra Sveriges største børsnoterede virksomheder, og gang på gang har regnskaberne slået analytikernes forventninger. Nu vil det snart stå klart, om danske virksomheder kan gøre det samme.

Mange store, svenske virksomheder har de seneste uger offentliggjort regnskaber, der har slået analytikernes forventninger. Arkivfoto: Guillaume Souvant/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Mens den danske regnskabssæson først for alvor går i gang i august, er der fuld fart på regnskabssæsonen på den anden side af Øresund.

De seneste par uger er regnskaber fra Sveriges børsnoterede virksomheder tikket ind i en lind strøm. Og gang på gang er investorer og analytikere blevet positivt overrasket.

For svenske virksomheder som Ericsson, Assa Abloy og Electrolux er kommet langt bedre igennem andet kvartal end forventet. Det skriver Financial Times.

»Jeg har aldrig set en så høj andel af virksomheder som leverer resultater, der er bedre end forventet. Det er næsten alle virksomheder,« siger Esbjörn Lundevall, chefaktiestrateg hos storbanken SEB, til Financial Times.

»Det har uden tvivl hjulpet mange virksomheder«

Det britiske medie fremhæver, at de overraskende gode regnskaber kan skyldes, at Sverige har haft en forholdsvis lempelig coronastrategi.

Hvor regeringen i Danmark og andre lande tidligere på året tvang restauranter, barer og flere butikker til at holde lukket, fik de – med skærpede retningslinjer – lov til at forblive åbne i Sverige. Samtidig er svenske lønmodtagere heller ikke i samme omfang som i Danmark blev bedt om at blive hjemme.

Derfor blev svenske virksomheder, der er orienteret mod hjemmemarkedet, ikke ramt helt så brutalt i andet kvartal, som virksomheder i lande, der lukkede hårdere ned.

»At vi har holdt samfundet og skoler åbent, betyder ikke, at vi ikke er blevet ramt. Men det betyder, at vi ikke pludseligt mistede muligheden for at forlade vores hjem. Det har uden tvivl hjulpet mange virksomheder,« siger Alrik Danielson, direktør hos den svenske kuglelejeproducent SKF, til Financial Times.

Svenske virksomheder har dog langt fra kunnet styre helt uden om coronakrisen. På grund af coronavirussen har mange svenskere været tilbageholdende med at gå ud og bruge penge. Samtidig er mange af landets store industrivirksomheder eksporttunge, og derfor har den kraftige tilbagegang i verdensøkonomien også sat sig i regnskaberne for andet kvartal.

Nu kommer de danske virksomheder på banen

I de kommende uger vil vi også blive meget klogere på, hvordan de danske virksomheder har klaret sig igennem andet kvartal, når den danske regnskabssæson traditionen tro for alvor begynder i starten af august.

Blandt de store børsnoterede virksomheder i C25-indekset er det kun Chr. Hansen, Tryg og Danske Bank, der indtil videre har offentliggjort regnskaber for andet kvartal. Dog tyvstartede transportgiganten DSV i sidste uge ved at udsende en såkaldt handelssopdatering forud for regnskabet fredag.

I handelsopdateringen kunne DSVs administrerende direktør Jens Bjørn Andersen i stil med mange svenske virksomheder berette om et andet kvartal, der havde udviklet sig »bedre end forventet, da covid-19-krisen startede«.

Der er dog fortsat så meget usikkerhed om fremtiden, at DSV har valgt ikke at lave en prognose for hele året.