Svenske bankaktier går til vejrs efter regnskaber

Stærke regnskaber fra Nordea og Swedbank luner på Stockholmsbørsen, hvor investorerne ikke blot kredser om onsdagens hovedaktører, men også om konkurrenterne Svenska Handelsbanken og SEB.

Swedbank er klassens duks med en stigning på over 8 pct. til 145,9 skr. Lige efter følger Svenska Handelsbanken med en stigning på 3,5 pct. til 259,8 skr. SEB ligger 3 pct. højere i 63,4 skr., og Nordea stiger 2,7 pct. til 68,15 skr. Dermed løber de svenske banker fra Danske Bank, der dog ligger til en stigning på 0,8 pct. til 106,3 kr. i København.

Swedbanks regnskab var en stor positiv overraskelse, både når det kommer til indtjening og udbytte. Nettooverskuddet blev 4340 mio. skr. i fjerde kvartal mod ventet 3639 mio. skr., ifølge SME Direkt. Samtidig kan aktionærerne se frem til et udbytte på 9,9 skr. pr. aktie, eller godt 3 skr. mere end ventet.

- Det er en kanonrapport fra Swedbank, bedre hele vejen igennem. Samtidig hæves udbyttet til et niveau, som ligger betydeligt over det højeste estimat på markedet. Det er det vigtigste og en klart positiv overraskelse. Nordeas regnskab er OK, selv om den er mere blandet, vurderer bankanalytiker i Exane BNP Paribas, Andreas Håkansson over for det svenske nyhedsbureau Direkt.

Nordea kom ud af fjerde kvartal med et nettoresultat på 842 mio. euro mod ventet 789 mio. euro. Udbyttet er fastsat til 0,34 euro, så på det punkt kommer Nordea til kort sammenlignet med Swedbank. Nordeas udbytte sat over for aktiekursen svarer ifølge Ritzau Finans' beregninger til et direkte afkast på 4,3 pct., mens Swedbank udbetaler 6,8 pct.

SEB offentliggør sit årsregnskab torsdag morgen. Analytikere venter ifølge SME Direkt et nettooverskud på 2981 mio. skr. mod 2247 mio. skr. året før. Svenska Handelsbanken kommer med regnskab 6. februar.