Svensk kometselskab er Europas aktieraket

Det svenske biometriselskab Fingerprint Cards har i år været Europas absolutte aktieraket med en stigning på 1575 pct. år til dato.

Foto: FABRIZIO BENSCH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver Bloomberg Business og henviser til, at det svenske selskab er den største vinder blandt de 1000 selskaber i nyhedsbureauets EMEA-indeks.

Fingerprint, som laver teknologi, der kan genkende en persons identitet ud fra personens fingeraftryk, leverede i årets tredje kvartal en omsætning på 964 mio. svenske kr., hvilket var en stigning på 1358 pct. sammenlignet med tredje kvartal året forinden.

Og ifølge selskabets administrerende direktør, Jörgen Lantto, er Fingerprint slet ikke færdige med at vokse. Det fortæller han i et interview med Bloomberg Business.

Ifølge topchefen befinder Fingerprint sig på et marked, der til næste år ventes at udgøre 500 mio. enheder og som i 2017 ventes at stige til omkring 1,7 mia. enheder, i takt med at selskabet udbreder sin teknologi til andre produkter.

- Dette er store tal. Vi er i begyndelsen og skraber kun i overfladen, siger Jörgen Lantto til Bloomberg Business.

Han venter, at selskabet til næste år kan sidde på 70 pct. af markedets værdi. I år har Fingerprint siddet på omkring 45 pct. af markedets totale værdi.

Fingerprint fik for alvor hul igennem til markedet, da Apple i 2013 inkluderede selskabets teknologi i iPhone 5s.

Den eneste analytiker, der følger selskabet, føler sig dog ikke overbevist om, at selskabets aktie fortsætter sit vilde kursridt. Det siger han til Bloomberg.

- Med udsigt til at blive en massevare før eller siden er Fingerprint afhængige af at udvide til nye vertikaler og produkter såsom smartcards, hvis de skal fortsætte med at vokse, efter at markedet er mættet, siger Harvard Nilsson, der er analytiker hos Carnegie.

Han har anbefalingen "hold" på aktien og et kursmål på 570 svenske kr.

Igen i år har Fingerprint været genstand for uhensigtsmæssig opmærksomhed, da selskabets aktie i starten af december kortvarigt blev suspenderet fra handel efter en lækket pressemeddelelse.

Den lækkede pressemeddelelse drejede sig om selskabets prognose for 2016 og skulle først have været offentliggjort senere på dagen i forbindelse med selskabets kapitalmarkedsdag.

Selskabet venter i 2016 en omsætning på 6,5 til 8,5 mia. svenske kr.

Tilbage i 2013 blev Fingerprint via en falsk pressemeddelelse rygtet solgt til elektronigiganten Samsung for et større millionbeløb.

/ritzau/FINANS

 

Nicoline Sørensen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk