Svensk aktie brændt af efter fusionsbøvl

Electrolux' aktionærer får sig en rystetur på børsen, at de amerikanske myndigheder tilsyneladende ikke har tænkt sig at tillade selskabets opkøb af General Electrics division for hårde hvidevarer, GE Appliances.

Foto: SEBASTIEN BOZON.
Læs mere
Fold sammen

Aktien krymper 10 pct. til 237 svenske kr., og selskabets børsværdi dykker dermed 8 mia. svenske kr. oven på afvisningen sent onsdag.

Det amerikanske justitsministerium, US Department of Justice (DOJ), gav nemlig fusionsplanerne en kølig modtagelse og har søgt om at blokere handlen til 3,3 mia. dollar (22,3 mia. kr.).

DOJ vurderer, at fusionen uretmæssigt vil resultere i højere priser for amerikanske forbrugere, hvis Electrolux smelter sammen med GE Appliances, der blandt andet laver køleskabe, ovne, vaskemaskiner og tørretumblere - mange af de produkter, det svenske selskab også har i porteføljen.

- Fusionen vil gøre millioner af amerikanere sårbare over for prisstigninger på kogeapparater, komfurer og ovne - produkter, der tjener et vigtig formål for husholdninger og allerede er ensbetydende med store udgifter, siger Leslie Overton, der er advokatfuldmægtig i DOJ's kartelafdeling, til Financial Times.

Electrolux' topchef, Keith McLoughlin, er dog ikke enig i de beregninger, justitsministeriet har foretaget, blandt andet gældende markedsandele for det samlede selskab. Og han er optimistisk om at få aftalen igennem i sin oprindelige form.

- Vi er overbeviste om, at når vi får lov til at præsentere vores fakta for en neutral dommer, vil denne støtte vores syn, udtaler han torsdag på en telekonference ifølge det svenske nyhedsbureau Direkt.

/ritzau/FINANS