Svedeture for milliarder venter aktionærerne

De danske aktier bankede i bund mandag med et af de hidtil største kursfald på én dag. I alt fik aktionærerne et tab på omkring 75 mia. kr. på én dag. Analytiker advarer om, at resten af ugen kan byde på lige så store udsving i kurserne.

Det danske eliteindeks C20 faldt med over fem pct. i løbet af dagen fra kurs 899 og til kurs 853. Det er et af de største dyk i indeksets historie. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske aktionærer kan godt forberede sig på nogle gevaldige svedeture for milliarder af kroner i de kommende dage. De danske aktier bankede i bund mandag med et rekordstort dyk. I alt fik aktionærerne et tab på omkring 75 mia. kr. på én dag, men Nordea advarer om, at resten af ugen kan blive lige så slem.

Mere præcist faldt det danske eliteindeks C20 med over fem pct. i løbet af dagen fra kurs 899 og til kurs 853. Det er et af de største dyk i indeksets historie og gav anledning til det milliardstore tab, som Nordea har beregnet. C20 Cap-indekset med en lidt andet vægtning faldt 5,43 pct. til 904,78.

Aktierne faldt over hele Europa, men det danske marked var hårdest ramt. Kursfaldene herhjemme gik først og fremmest ud over Genmab og Vestas.

Det er en generelt dårlig stemning, der har ramt aktiemarkederne, uden at nogen rigtigt kan forklare hvorfor. I Danmark bliver det så værre af, at investorerne er meget nervøse for de næste dage, hvor en række store selskaber vil fremlægge årsrapport for 2015. Det gjorde Novo Nordisk i sidste uge med en pæn skuffelse til investorerne, og nu frygter aktiehandlerne, at det vil gå på samme måde med de regnskaber, som kommer tirsdag og onsdag.

Flere årsregnskaber på vej

Tirsdag kommer Vestas og Pandora. Og onsdag er det A.P. Møller - Mærsk, Carlsberg og DSV, der sender deres årsrapporter på gaden. Det kan give nogle store udsving på det danske aktiemarked, fremhæver seniorstrateg i Nordea Tine Choi Danielsen.

»Hvis nogle af virksomhederne kommer med bedre regnskaber end ventet, vil vi se kurserne stige med raketfart. De her selskaber er så store, at de nærmest enkeltvis kan trække hele markedet op, men omvendt vil dårlige meldinger blive straffet meget hårdt,« siger Tine Choi Danielsen, der påpeger, at de danske aktier i øjeblikket er ramt af devisen »højt at flyve dybt at falde«.

»Når der er en stemning, som der har været mandag, er det det danske aktiemarked, som det går værst ud over, fordi det er det marked, som har klaret sig bedst i 2015. Det er her, investorerne mener, at de kan hente mest hjem ved at sælge ud,« siger seniorstrateg Tine Choi Danielsen.

USA i centrum

De turbulente dage kommer efter en særdeles dårlig start på året for alverdens aktiemarkeder. Investorerne kan ikke lide, at oliepriserne er røget så langt ned, og der er bekymring for, hvor godt det går med den globale økonomiske vækst.

Ikke mindst i USA samt Kina og Asien generelt. Det er første gang i år, at Danmark var det land, som fik den mest ubehagelige medfart. Men udsigten til halvdårlige årsregnskaber fra en række store selskaber er dog langtfra det eneste, som kan komme til at gøre ondt på de danske aktier i de næste dage.

Onsdag aften dansk tid skal direktør for den amerikanske centralbank Janet Yellen tale til den amerikanske kongres.

Tine Choi Danielsen fremhæver i den sammenhæng, at Janet Yellen tidligere har bebudet, at den amerikanske centralbank vil komme med fire renteforhøjelser i år. Men på grund af den senere tids lidt svagere nøgletal for den amerikanske økonomi har investorerne allerede indregnet, at Yellen alligevel ikke vil sætte renten op.