Sure investorer sender aktierne i dørken

Markederne havde sat næsen op efter en større nedsættelse af renten, end den amerikanske centralbank kunne leve op til. Derfor faldt aktierne voldsomt på Wall Street.

Ben Bernanke og den pengepolitiske komité i den amerikanske centralbank Federal Reserve besluttede tirsdag aften at sænke renten med et kvart procentpoint til 4,25. Diskontorenten – som bankerne låner til hos centralbanken – blev ligeledes sænket med 0,25 procentpoint, og det var måske især det sidste, der hidsede gemytterne på børsen op: Mange havde regnet med en større nedsættelse af diskontoen eller en længere løbetid på udlån:

”Det er lidt af en skuffelse, at Fed ikke forsøger at komme problemerne på kreditmarkederne til livs, og det øger frygten for, at kreditkrisen kan trække længere ud,” siger Handelsbankens cheføkonom Jes Asmussen.

Investorerne reagerede da også ved at sende aktierne ned, først med omkring én procent, og ved børsernes lukketid var det samlede fald nået op på omkring 2,5 procent i forhold til den lille stigning, som indeksene lå til før rentemeddelelsen. Dow Jones faldt 2,15 procent på dagen, mens Nasdaq sluttede 2,45 procent nede, og det brede S&P 500 indeks lukkede i minus 2,54 procent.

De fleste analytikere havde ellers ramt plet med deres forudsigelser, men det var altså ikke nok til at holde markedet oven vande.

Til gengæld spår økonomerne nu, at yderligere forværring i de amerikanske nøgletal i den kommende tid vil få Fed til at flytte fokus fra at forsvare den lave inflation til at øge stimuleringen af væksten. Med andre ord vil centralbanken sandsynligvis blive nødt til at sænke renten yderligere kort inde i det nye år.

”Vores forventning er således, at vi vil se en forværring af de økonomiske nøgletal i den kommende tid, som vil være kraftig nok til at få Fed til at sætte renten yderligere ned, og i vores hovedscenarie opererer vi med tre yderligere rentenedsættelser i de første måneder af 2008,” siger Jes Asmussen.