Sur stemning sendte danske aktier i rødt

En moderat sur stemning hang over fredagens europæiske aktiemarkeder, og det var også tilfældet på fondsbørsen i København, hvor C20-indekset lukkede 0,4 pct. lavere i 279,84.

Læs mere
Fold sammen
- Vestas fik lidt gang i ordrerne, men den mangler stadig meget på den konto. DSV blev hjulpet af en købsanbefaling fra UBS på Kuehne & Nagel, udtalte seniorrådgiver Nils Lundsby fra Nordea til RB-Børsen.

Vestas, som lukkede 0,7 pct. lavere i kurs 368,5, fik hævet sin anbefaling til "Køb" fra "Akkumuler" af Danske Equities, hvilket har afsæt i markedets dystre forventninger til Vestas. Yderligere blev Vestas-aktien hjulpet af to kinesiske ordrer på i alt 75 MW.

- Risiko-/afkastprofilen er igen blevet positiv, da aktiemarkedet nu indregner en betydelig nedjustering og et worst case-scenarie for 2009. Vi har tillid til, at Vestas' resultat vil slå konsensusforventningen for 2009. Hvis Vestas annoncerer to store kontrakter i USA, har selskabet en fair chance for at nå sin guidance (prognosen, red), skrev analytikerne, der venter et "ret stærkt" andet kvartal og mange amerikanske ordrer mellem tredje kvartal og første halvår 2010. Danske Equities ændrer ikke ved estimaterne.

Vestas fik to nye ordrer på i alt 75 MW, hvilket samlet er en betydelig størrelse. Ordrerne kommer fra en stor kinesisk uafhængig energiproducent. Den ene ordre er på 7 stk. V90-1,8 MW vindmøller og 6 stk. V90-2,0 MW vindmøller til et projekt i Shandong-provinsen. Den anden ordre er på 25 stk. V80-2,0 MW vindmøller til et projekt i Guangdong-provinsen.

Transportkoncernen DSV lukkede med et plus på 0,4 pct. til kurs 63,0, efter at UBS hævede sin anbefaling på transportkonkurrenten Kuehne & Nagel. den schweiziske investeringsbank UBS hæver sin anbefaling på Kuehne & Nagel til "Køb" fra "Neutral". Containerrederiet A.P. Møller - Mærsk endte 1,4 pct. højere i kurs 28.900 efter en lille slutspurt.

Lundbeck endte 0,2 pct. højere i kurs 104,3, efter at investorerne reagerede positivt på nyheden om et forlig. Lundbeck og selskabets samarbejdspartner i USA, Forest Labs, indgår forlig i en patentsag med medicinalselskabet Sun og Caraco om Celexa/Lexapro.

GN Store Nord steg 1,4 pct. til kurs 21,1, efter at høreapparatselskabet øger samarbejdet med italienske Amplifon. GN meddelte torsdag aften, at GN Resound sælger sine detailaktiviteter i Belgien til Amplifon for 104 mio. kr. Samtidig har GN Resound og Amplifon indgået aftale om at udbygge deres mangeårige leveringsaftale og øge aktiviteterne. Aftalen ventes at blive endeligt lukket i slutningen af juli. Amplifon er verdens største distributør af høreapparater, og de tre største kunder er Siemens, Sonova og GN Resound. I samme ombæring skriver GN Store Nord, at forventningerne til helåret er uændrede. GN Resound har i 2008 solgt sine britiske aktiviteter, Ultravox Holdings, til Amplifon.

Den norske storbank DnB Nor leverede det første af de større nordiske bankregnskaber, og det blev en lidt lunken affære, hvilket sendte DnB Nor-aktien ned med godt 2 pct. Nordea faldt 0,3 pct. til kurs 39,8, mens Danske Bank lukkede 0,3 pct. lavere i kurs 86,5.

RB-Børsen