Sur stemning ramte Europas børser

Ved formidddagstid blussede den sure stemning op grundet løse rygter og spekulationer om situationen med de sydeuropæiske lande. Spanien er denne gang i søgelyset.

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

C20-indekset har vekslet plus til tab på 0,3 pct. til 412,37, mens de tyske og franske indeks falder 0,8 pct. og 1,5 pct. Det spanske indeks lå for en stund med fald på 3,5 pct. På den danske scene er fokus på Danske Bank og Jyske Bank, som har aflagt skuffende regnskaber, mens Novo Nordisk fortsætter sin sejers gang.

- Formiddagens sure stemning på de europæiske markeder blev sat i gang af løse rygter og spekulationer om situationen Grækenland og Spanien. Der er blandt andet rygter om, at Spanien skal bruge lån for 280 mia. euro, samt at Ficth og Moodys igen har sænket kreditvurderingen på Spanien, udtaler chefrådgiver Claus Paaske Larsen fra Nordea til RB-Børsen. Efterfølgende har Ficth og Moodys gentaget deres ratings.

Danske Bank falder 2,5 pct. til kurs 142,1 efter regnskabet for første kvartal, hvor renteindtægterne ligger under forventningerne og handelsindtægterne kan ikke følge med trenden, der er set hos andre store skandinaviske banker. Dog er bundlinjen bedre end ventet med et overskud på 769 mio. kr. efter skat, hvor analytikerprognosen lød på 440 mio. kr. Den bedre bundlinje skyldes dog i høj grad en indgangsindtægt på 400 mio. kr., fordi banken har fået medhold i en sag mod den danske stat omkring lønsumsafgiften. Danske Bank gentager de tidligere opstillede forventninger til 2010.

Jyske Bank får kurssmæk 6,9 pct. til kurs 212, efter at omkostningerne og nedskrivningerne skuffer. Omkostningerne og nedskrivningerne er dårligere end ventet, og dermed kan Jyske Bank ikke følge trenden hos hovedparten af de øvrige skandinaviske banker. I første kvartal af 2010 havde banken et nettooverskud på 130 mio. kr., mens analytikerne ifølge RB-Børsens estimater havde ventet 179 mio. kr. på den post.

G4S stiger 2,6 pct. til kurs 23,6. Den dansk/britiske vagt- og sikringskoncern kom ud af første kvartal med en omsætningsvækst på 4 pct. målt på uændrede valutakurser. Ved de faktiske valutakurser er stigningen kun 2,1 pct. Markedet er fortsat udfordrende, konstaterer G4S, der dog venter at være i stand til at fastholde sit momentum.

- Det er et fint regnskab, men også helt på linje med forventningerne. Væksten på de 2 pct. er fine i forhold til markedsvæksten i omegnen af minus 2 pct. Overskudsgraden kan fastholdes, og det er vigtigt, udtaler analytiker Søren Løntoft fra Sydbank.

Novo Nordisk fortsætter sin imponerende optur, og aktien ligger tirsdag over middag 1,7 pct. højere i kurs 481. Novo Nordisk er steget 30 pct. over de seneste tre måneder.

Coloplast stiger 3,0 pct. til kurs 644. Medicoselskabet får hævet sin anbefaling af JP Morgan, som nu anbefaler overvægt af aktien mod tidligere neutral.