Sur stemning prægede aktie-billedet

Det var kursfaldene, som mandag prægede C20-indekset, hvilket havde afsæt i en sur europæisk udvikling.

Læs mere
Fold sammen
C20-indekset lukkede 1,4 pct. lavere i 282,62, mens de store europæiske indeks lå med fald mellem 1,0-1,6 pct. Det amerikanske ISM-barometer for servicesektoren kom ellers ud bedre end ventet for juni, men det var ikke nok til at vende rundt på stemningen.

Spekulationerne om Vestas' ordreindtag var i søgelyset. Vestas annoncerede ellers en kinesisk ordre på 17 vindmøller, hvilket var en mindre en af slagsen, men nervøsiteten om Vestas' generelle situation om en lav ordreindgang, og derved usikkerheden for helårsprognosen, gjorde sig fortsat gældende. Vestas lukkede 1,9 pct. lavere i kurs 362,5.

Aktieanalytikerne i Jyske Bank venter, at vindmølleproducenten Vestas i løbet af juli vil annoncere "betydelige ordrer". Det er også nødvendigt, hvis selskabet skal leve op til såvel egne som bankens indtjeningsestimat for i år. Jyske Bank satte aktien på listen for de fem mest købsværdige aktier, mens Novo Nordisk-aktien blev fjernet fra samme liste. Anbefalingen på medicinalselskabet lød dog fortsat på "Køb". Novo Nordisk lukkede 0,5 pct. højere i kurs 290,5.

SAS-forhandlinger afbrudt
SAS lukkede 5,4 pct. lavere i kurs 2,29. Medarbejderne i SAS er sat uden for døren. Det kom frem mandag, da SAS-ledelsen overraskende meldte ud, at man havde afbrudt forhandlingerne med de 39 fagforbund i selskabet, fordi man ikke kunne finde frem til en fælles løsning. Og ledelsen vil nu se sig om efter andre måder at spare på.

"Vi har gjort visse fremskridt i de seneste to uger, men har ikke været i stand til at nå en aftale som kunne give langsigtede og markante omkostningsbesparelser," skrev koncernchefen i SAS, Mats Jansson.

FLSmidth lukkede 2,8 pct. lavere i kurs 182,8. Den franske FLS-kunde Lafarge fastholdt årsprognosen, men efterlader lidt usikkerhed blandt investorerne. Den adm. direktør Bruno Lafont har i weekenden udtalt, at omsætningen for helåret fortsat ventes at vise et fald på 2-5 pct. Koncernen vil komme med en ny prognose i slutningen af juli om end nødvendigt, sagde Lafont.

A.P. Møller - Mærsk, som endte 3,6 pct. lavere i kurs 29.200, har udsat leveringen af to nybyggede LNG-tankskibe på grund af manglende beskæftigelse til de nye skibe, skrev shippingavisen Tradewinds. En talsperson for selskabet bekræftede over for avisen, at leveringerne er udskudt til den sidste del af det tidsrum, hvor de kan finde sted. Det ene skib skulle have været leveret i oktober, men kommer nu først i slutningen af året. Skibet er chartret bort fra juli 2011, men er ledigt i tiden frem til da.

Danisco lukkede 0,6 pct. lavere i kurs 205,8. Investeringsbanken Credit Suisse First Boston hævede kursmålet på Danisco fra 170 kr. til 200 kr. Det skrev nyhedsbureauet Reuters. Anbefalingen lød på "Underperform", hvilket er lig med en salgsanbefaling.