Sur EU-stemning forplanter sig

I løbet af formiddagen er udsalget på de europæiske aktiemarkeder taget til i styrke, og det betyder også, at C20-indekset er kørt 2,1 pct. lavere i 264,86 trods en voldsom kursfremgang hos Genmab.

Genmab stiger massive 10,2 pct. til kurs 242,5, og aktien er eneste C20-medlem med kursfremgang. Den britiske avis the Independent skriver tirsdag morgen, at GlaxoSmithKline (GSK) ifølge markedsspekulationer vil byde 450-500 kr. pr. aktie for Genmab. Avisen oplyste igen konkrete kilder til spekulationerne.

Genmab-aktien har gentagende gange været nævnt som et oplagt opkøbsemne for GSK. Spekulationerne er blusset op, efter at Credit Suisse tidligere har udarbejdet et analysenotat, hvor netop GSK var nævnt som mest oplagte køber af Genmab.

Novo Nordisk falder 0,8 pct. til kurs 297 trods godt nyt fra amerikanske Zymogenetics. Novo sidder på 31 pct. af aktierne i Zymogenetics, som mandag aften har indgået en samarbejdsaftale med Bristol-Myers Squibb.

Aftalen giver Zymogenetics en betaling på 105 mio. dollar for udviklingen af et hepatitis C-medikament. På sigt kan en vellykket udvikling give Zymogenetics betalinger på op til 1,1 mia. dollar.

Aftalen sendte Zymogenetics-aktien 41 pct. op i det amerikanske eftermarked. Novo fik også en negativ nyhed tirsdag morgen, da den amerikanske storbank Citigroup sænker sin anbefaling til "sælg" fra tidligere "hold".

Danisco falder 1,8 pct. til kurs 195. Usikkerheden om salget af Daniscos sukkeraktiviteter er i fokus. De tyske konkurrencemyndigheder udvider undersøgelsen af Nordzuckers køb af Daniscos sukkeraktiviteter, hvilket medfører, at myndighedens afgørelse udsættes til den 20. februar fra 26. januar.

Danske Bank falder
Danske Bank falder 4,2 pct. til kurs 62,8, mens Sydbank taber 2,9 pct. til kurs 82,5. Det sker efter, at bankaktierne de seneste dage har vundet terræn grundet udsigten til bankpakke 2.

Regeringen håber, at bankpakken er forhandlet færdig om få dage, så Folketinget kan vedtage den i januar. Det siger statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) på årets første ministermøde, hvor han konsekvent omtaler pakken som en "kreditpakke".

FLSmidth falder 3,3 pct. til kurs 170,5, og aktien udbygger mandagens kursfald på 5 pct. Den amerikanske aluminiumskoncern Alcoa, som er kunde hos FLSmidth, fremlagde mandag et regnskab, hvoraf det fremgik, at selskabet vil reducere sine Capex-investeringer i 2009 med 50 pct. til 1,8 mia. dollar i forhold til 2008.

Vestas falder 3,4 pct. til kurs 327. Interesseorganisationen Energy Watch Group har fået udarbejdet en ny rapport af den schweiziske energiforsker dr. Rudolf Rechtsteiner om vindmøllemarkedet.

Ifølge Berlingske Business anklager han Det Internationale Energiagentur (IEA) for at have nedtonet væksten i vedvarende energi, hvilket har forvredet det sande billede af, hvor stor potentialet er for vindmøller.

I rapporten er der kalkuleret fire mulige fremtidsscenarier, hvor væksten i vindsektoren vil være på mindst mellem 15 og 30 pct. over de kommende år.

RB-Børsen