Styrket franc koster Schweiz dyrt

Hvis man vil have en forklaring på hvorfor Nationalbanken herhjemme står last og brast ved fastkurspolitikken skal man blot kaste et blik mod Schweiz.

Hvis man vil have en forklaring på hvorfor Nationalbanken herhjemme står last og brast ved fastkurspolitikken skal man blot kaste et blik mod Schweiz. Fold sammen
Læs mere
Foto: VALENTIN FLAURAUD

Landet har efter sin overraskende ophævelse af schweiziske francs anker overfor euro oplevet en brat faldende eksport, en vingeskudt økonomisk vækst, bekymringer om en regulær recession, samt stigende ledighed og lønreduktioner.

Det skriver dagbladet Børsen.

En lignende udvikling vil finde sted i Danmark, hvis den fastkurspolitik, der har været gældende i årevis opgives, mener et bredt udsnit af analytiker.

- Vi vil se en forværring af konkurrenceevnen. Det vil lede til faldende eksport, stigende ledighed og pres på lønningerne, udtaler Jesper Berg, bankdirektør i Nykredit, til dagbladet Børsen.

Men lige så skadeligt det vil være for Danmark at opgive fastkurspolitikken, lige så usandsynligt er det, at det sker, mener et flertal af analytikerne.