Stormende comeback til USAs aktier

De amerikanske aktiemarkeder stormede frem mandag efter en handelsdag med store udsving. Investorerne valgte at sende kreditbekymringerne i baggrunden, og Dow Jones indekset blev sendt op med den største pointstigning i næsten fem år.

Det skete uden nævneværdige regnskabsaflæggelser og makroøkonomiske offentliggørelser. Der er nu stor fokus på tirsdages rentemøde i den amerikanske centralbank.

S&P 500 lukkede 2,4 pct. højere i 1467, mens Dow Jones Industrial lukkede 2,2 pct. højere i 13.468. Teknologi-indekset Nasdaq Composite lukkede 1,4 pct. højere i 2547.

- Jeg ville ikke ligge for meget i mandagens stigning, udtalte aktiechef hos GNI Capital, Charles Norton, til Bloomberg News. Man ønsker helst at se fremgangen hos markedslederne, og de helt store selskaber og ikke blot hos de mindre selskaber, som har været hårdt ramt, udtalte aktiechefen i reference til fremgangen i den finansielle sektor mandag.

Netop den finansielle sektor vendte stærkt tilbage mandag til trods for nyheden om, at American Home Mortgage Investment har kastet håndklædet i ringen. Det sker, efter at banken har lidt store tab på subprime-lån på grund amerikanske forbrugere, der ikke kan betale deres afdrag på lånene. Den hårdt ramte investeringsbank Bear Stearns lukkede 5 pct. højere i 113,8 dollar, efter at have været handlet under 100 dollar en overgang i mandagens handel.

Investeringsbanken Merrill Lynch lukkede hele 6,4 pct. højere i 74,6 dollar, efter at analytikeren hos UBS hævede sin anbefaling på den største amerikanske investeringsbank. UBS vurderer, at de seneste fald i aktien er overgjort, og at kreditbekymringerne generelt og for det sekundære lånemarked allerede er indkalkuleret i aktiekursen, som er faldet 25 pct. i år. UBS hævede derfor sin anbefaling til køb fra neutral.

Verdens største fast-food-restaurantkoncern McDonald's oplyste mandag, at selskabet er nået til enighed om at sælge sin Boston Market Division til Sun Capital Partners. Det sker som et forsøg på at koncentrere sig om kerneaktiviteterne. Boston Market er en restaurantkæde med fokus på gode bøffer og kartofler. Aktien lukkede 1,9 pct. højere i 49,5 dollar.

Olieprisen led et enormt tab, da den faldt med over fem procent til 72,1 dollar pr. tønde. Den lavere oliepris understøttede fremgangen hos detailaktierne.

Den amerikanske forbrugsvaregigant Procter & Gamble, som er med i Dow Jones indekset, lukkede 3,4 pct. højere i 65 dollar. Verdens største detailkoncern Wal-Mart Stores lukkede 3,3 pct. højere i 47 dollar.

Det brede japanske Nikkei 225 indeks lå tirsdag morgen kort inden lukketid 0,1 pct. højere i 16.923.

RB-Børsen