Store Trump-dag på alverdens markeder

Danske topchefer lader sig ikke slå ud af valget af Donald Trump som USAs leder.

Trump har i valgkampen udtalt sig ekstremt skeptisk over for anvendelsen af alternativ energi og meget positivt over for fossile brændsler. Og det rammer Vestas hårdt på kursen. Investorerne flygter, fordi de frygter, at vindmølleselskabet vil blive påvirket af Trumps antigrønne politik. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE SEGAR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Meningsmålingerne sagde, at det ikke ville ske. Analytikerne og bookmakerne sagde det samme. Ja, på aktiemarkederne havde de på det nærmeste taget det for ­givet, at Demokraternes Hillary Clinton ville vinde det amerikanske valg. Men natten til onsdag dansk tid, da det tegnede til, at hendes rival, Republikanernes Donald Trump, stod til vinde, begyndte en bemærkelsesværdig dag på verdens aktiemarkeder, hvor en voldsom nedtur først på de asiatiske markeder siden blev vendt til kun et beskedent fald, da de europæiske børser sluttede. Faldet i det danske ­ledende indeks. C20, blev kun på 0,7 pct., og topchefer på stribe manede til at bevare roen.

Onsdag morgen var danskerne vågnet op til, at Trump var valgt. Det uventede valg af den republikanske kandidat og flamboyante erhvervsmand gav øjeblikkeligt negative ­reaktioner på verdens aktiemarkeder, for de hader overraskelser. De største danske aktier dykkede fra morgenstunden godt og vel én procent. Værst gik det ud over Vestas-aktien, der faldt 8,5 procent, mens medicinalselskaberne Novo Nordisk og Lundbeck steg ­markant. I løbet af formiddagen rettede oliepriserne sig betydeligt, mens store børser i Europa faldt langt mindre, end mange havde frygtet. De asiatiske børser lukkede fra alt mellem minus en halv til omkring fem og en halv procent.

Trump har i valgkampen udtalt sig ekstremt skeptisk over for anvendelsen af alternativ energi og meget positivt over for fossile brændsler. Og det rammer Vestas hårdt på kursen. Investorerne flygter, fordi de frygter, at vindmølleselskabet vil blive påvirket af Trumps antigrønne politik.

Hans valgsejr kan være gunstig for oliemarkedet, vurderer analytikere. Bjarne Schieldrop, analysechef for råvarer i SEB, siger til norske TDN Finans, at Trumps politik er positivt for oliemarkedet og en række industrier i USA.

»Det taler for positiv vækst i USA,« siger han.

Selv om Trump i valgkampen truede med at skrotte årtier gamle internationale aftaler og handelsaftaler, hvis han blev præsident, skræmmer det ikke dansk erhvervsliv. Topcheferne i Danmarks to største industrikoncerner, Grundfos og Danfoss, tager det roligt og lader sig ikke slå ud af, at Trump indtager Det Hvide Hus.

USA er ét af den midtjyske pumpeproducent Grundfos’ vigtigste markeder, og et marked som i høj grad påvirker nøgletallene hos selskabet, der netop nu kæmper med at få vækst i salget af energieffektive pumper.

»Senest har Brexit og nu valget af Trump bidraget til øget usikkerhed. Det nytter ikke at stille sig op i hylekoret. Det er samme vilkår for alle. Vi må bare være bedst,« siger administrerende direktør Mads Nipper.

Grundfos-chefen mener, at den øgede ­internationale usikkerhed med store udsving i aktie- og valutakurser på kort sigt vil påvirke investeringslysten til at købe firmaets pumper og projekter.

Hos sønderjyske Danfoss er administrerende direktør Niels B. Christiansen også rimeligt rolig ved udsigterne til, at USA har fået en ­mere farverig og uforudsigelig præsident.

»Jeg vågnede op i morges til en usikkerhed, der er større end i går. Det er det, vi ser på de finansielle markeder nu. Men én ting er Donald Trumps retorik under valgkampen, noget andet er, når han kommer ind i Det ­Hvide Hus og dets administration. Så tror jeg, vi får mindre revolution,« siger Niels B. Christiansen.

A.P. Møller – Mærsk med containerrederiet Maersk Line bliver efter det amerikanske valg udpeget som én af de store tabere i den europæiske transportsektor.

»I USA vil vi som altid arbejde for, at der er konkurrencedygtige rammebetingelser for at drive virksomhed. Vi har haft et godt sam­arbejde med skiftende amerikanske regeringer og ser frem til at fortsætte samarbejdet under en ny præsident og med ny administration,« lyder det fra Anders Würtzen, Head of Group Public Affairs i Mærsk.

Lars Seier Christensen, medejer af Saxo Bank, mener, at Trump er det mindste af to onder, og at hans ­udmeldinger om protektionistisk handels­politik næppe kommer til at få store konsekvenser.

»Jeg tror, at han bliver lidt overfortolket på det med frihandelsaftalerne, så det tror jeg ikke, at vi skal være så bekymrede for. En ting er, hvad man siger i et valg, en anden ting er, hvad man gør. Her tror jeg, at han kommer til at være mere fornuftig. Jeg tror sgu’ ikke på, at han kommer til at være voldsomt protektionistisk set ud fra et økonomisk synspunkt,« siger han.

NATOs tidligere generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, er blandt dem, der er meget bekymrede over Trumps melding om at opsige internationale handelsaftaler.

»Vi risikerer en global recession, hvis Donald Trump forfølger en isolationistisk linje,« sagde Fogh i et interview med den britiske TV-kanal Sky News.