Store rentefald er udskiftet med tilbageholdenhed

Den danske handel med statsobligationer er startet roligt ud mandag morgen, hvor der heller ikke er mange makronyheder at skulle forholde sig til i markedet.

Efter kort tids handel bliver den toneangivende danske statsobligation med udløb i 2025 handlet med en rente på 0,19 pct. Det er samme niveau, som da investorerne gik på weekend fredag eftermiddag.

I løbet af den forgangne uge var der til gengæld mere spræl i den danske rente, der set over hele ugen faldt fra 0,32 pct.

Det kunne hænge sammen med, at det danske obligationsmarked nyder godt af status som "sikker havn" for investorernes penge.

I øjeblikket er det de politiske begivenheder i Europa, der udgør noget usikkerhed og har fået investorer til at nedbringe risici - blandt andet i franske statspapirer med udsigten til det forestående præsidentvalg i Frankrig.

Fra nøgletalsfronten kan investorerne mandag blandt andet se frem til tal for ordreindgangen af varige goder i USA samt tillidsindikatorer fra euroland.

I forhold til indekset for den økonomiske tillid i eurozonen - Economic Sentiment - har den fem måneder i træk vist stigninger, og i januar endte indekset på 107,9.

Det er ifølge Werming K. Pedersen, seniorøkonom hos Sydbank, ikke set højere siden marts 2011.

Han vurderer, at det stigende humør hos forbrugerne og virksomhederne blandt andet kan tilskrives faldende arbejdsløshed, fortsat pæn økonomisk vækst, og ikke mindst at den positive udvikling ventes at fortsætte i de kommende år.

- I de kommende måneder kan der dog opstå politisk usikkerhed som følge af valgene i Holland, Frankrig og Tyskland. Det kan påvirke både forbrugerne og virksomhederne i negativ retning.

- I februar forventer vi et stort set uændret Economic Sentiment indeks på 108. Ser vi fald i indekset, kan det udløse mindre rentefald, og det kan svække euroen en smule, skriver Werming K. Pedersen i en analyse mandag morgen.