Store klø til de største aktier

De ledende danske aktier i C20-indekset fik klø stort set over hele linjen fredag, med størst fokus på nervøsitet for den fremtidige ordreindgang i FL Smidth. Kun Coloplast har indtil nu været i stand til at holde sig i plus.

Kurserne falder på den danske fondsbørs fredag. Det gør de også resten af Europa. Her en investor på børsen i Frankfurt. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIO VEDDER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der blæser kolde vinde ind over de europæiske aktiemarkeder fra USA, hvor de seneste økonomiske data ikke er specielt opmuntrende. Det har ramt aktier bredt i Europa, specielt de cykliske virksomheder, der bliver mest påvirket af udsving i den økonomiske aktivitet.

I Danmark var det ledende C20-indeks kl. 12.30 nede med 2,4 pct., men godt en halvanden time senere var faldet dog reduceret til 1,8 pct. Værst gik det ud over FL Smidth, der fremstiller udstyr til mine- og cementindustrien. Selskabet præsenterede ellers i går et udmærket regnskab og en opjustering af forventningerne til årsresultatet.

Læs også: Ugens finte: Sælg aktier i Amagerbanken

Men på et efterfølgende telefonmøde for analytikere og investorer fortalte ledelsen i FL Smidth, at selskabets kunder på den korte bane udviser tilbageholdenhed med at afgive nye ordrer, selv om de fortsat er positive på mellemlang og lang sigt.

Det har gjort investorerne nervøse, også fordi der ikke er kommet tilsvarende meldinger fra den danske industrikoncerns konkurrenter. FL Smidth er i dag faldet med op til 7 pct., og ligger lidt efter kl. 14 i et minus på 4,6 pct.

Læs også: FLSmidth under pres på børsen

Også andre cykliske aktier som industrivirksomheden NKT og transportvirksomheden DSV falder med ca. 3,6 pct., lige som bankerne gernelt er under pres. Vestas, der tidligere på ugen faldt med ikke mindre end 23 pct., ligger i dag i et minus på ca. 2,6 pct.

Eneste C20-aktie i plus er Coloplast, som oven på gårsdagens regnskab faldt 3,1 pct., men i dag stiger ca. 2,5 pct. Efter regnskabet har blandt andre Standard & Poor's og investeringsbanken SEB Enskilda hævet anbefalingen på Coloplast-aktien til "køb".