Store gevinster på obligationer

2012 har været et godt år for både aktier og obligationer - på samme tid. Det er ellers yderst sjældent, at kursen på aktier og obligationer stiger samtidig. Men det gentager sig næppe i år.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. Arkivfoto
Læs mere
Fold sammen

Gab, siger mange, når de hører om obligationer som et gemmested for penge. Men danske obligationer har faktisk de senere år været en af de mere sjove oplevelser.

Ikke bare for boligejerne, som har kunnet låne til stadigt lavere renter, men også for investorerne, som har købt obligationer op for at få renter og kursgevinster.

I 2011 kunne der således høstes et solidt afkast på 11,9 procent, hvis man ved årets start købte en 30-årig obligation fra realkreditten og solgte den igen ved udgangen af året.

I 2012 har afkastet på samme papir været på 6,6 procent, hvilket de fleste formentlig er godt tilfredse med. Men i det nye år, som truer forude, gælder det nok om at passe lidt mere på.

Seniorøkonom hos BRFkredit Mikkel Høegh fra BRFkredit siger i hvert fald, at de senere års markante rentefald og store kursgevinster på obligationer næppe fortsætter længe endnu.

»Den korte rente bliver sandsynligvis ved med at være lav, fordi centralbankerne nærmest har naglet renten fast nede omkring nul procent. Men de lange renter kan godt begynde at stige i 2013,« siger han.

Renten forbliver lav

Det gælder især, hvis den store amerikanske økonomi overrasker positivt, hvilket godt kan ske, hvis de kortsigtede problemer med at få økonomien på rette kurs løses. USAs centralbankchef Ben Bernanke har dog sagt, at renten vil forblive lav, indtil arbejdsløsheden er kommet ned under 6,5 procent.

»I 2012 er der i snit blevet skabt 200.000 nye job om måneden i USA, og fortsætter det i 2013, vil arbejdsløsheden først falde til under 6,5 procent engang et godt stykke fremme i 2014. Men de finansielle markeder vil sandsynligvis begynde at indprise stigende renter langt før dette, hvorfor de lange renter godt kan begynde at stige i 2013,« siger Mikkel Høegh.

Henrik Drusebjerg fra Nordea frygter også stigende renter og anbefaler af samme grund sine kunder at flytte penge fra obligationer til aktier.

»Hvis det som ventet begynder at gå lidt bedre med økonomien, så er det vores anbefaling, at man trapper op i aktier og ned i obligationer,« siger han.

Mikkel Høegh siger dog også, at private ikke bør købe og sælge værdipapirer frem og tilbage ud fra forventninger om, hvad der skal op og ned.

»Det er alt for dyrt i handelsomkostninger. Så man er nødt til at have en langsigtet strategi. Men penge, som kommer ind fra obligationer, der trækkes ud, skal måske i mindre grad end tidligere sættes i obligationer,« siger han.