Store gevinster - og store tab - på investering i råvarer

Priserne på råvarer bevæger sig langt mere end priserne for aktier og obligationer. Det betyder, at der kan tjenes eller tabes rigtigt mange penge på disse investeringer.

Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Private investorer har mange muligheder, hvis de gerne vil forsøge sig med investering i råvarer. Det er et marked med mulighed for store gevinster - og samtidig med risiko for store tab. Derfor skal man som investor have respekt for markedet.

“Det første, man skal gøre sig klart, er, at råvaremarkedet er præget af meget stor volatilitet. Mens aktier sjældent bevæger sig mere end 2-3 procent på en dag, så er det ikke ualmindeligt med prisbevægelser på mellem 5 og 10 procent for nogle af de mindre råvarer,” siger råvarestrateg Ole Sloth Hansen fra Saxo Bank.

“Man skal kende sin tabsgrænse og gøre sine forudsætninger op på forhånd, så man ved, hvilken risiko man vil påtage sig. Eller med andre ord sætte en grænse for, hvor mange penge man vil risikere at tabe,” siger Ole Sloth Hansen.

Som eksempel på en råvare, der i løbet af i år er steget ganske voldsomt, nævner han bomuld.

“Her er prisen fordoblet på et år, fordi der har været knaphed på de kinesiske væverier, og det har ført til et voldsomt prishop,” siger Ole Sloth Hansen.

Risikoen: Råvaremarkedet spænder ganske bredt lige fra ædle metaller som guld og platin til råolie, industrimetaller, bomuld over fødevarer af alle slags. Det er forskellige faktorer, der styrer prisudviklingen på de forskellige råvarer, selv om man kan finde grupper af råvarer, der har tendens til at følge hinanden.

Tidligere var det stort set alene via future-markedet, at almindelige investorer kunne handle råvarer, men nu eksisterer der en vifte af muligheder.

“Handler man via future-markedet, skal man være opmærksom på, at der typisk er en gearing på 10-20 gange. Det betyder at man skal være meget opmærksom på sin risiko,” siger Ole Sloth Hansen.Forsigtighed: Overordnet anbefaler Ole Sloth Hansen, at man starter beskedent, når det gælder råvareinvesteringer, og nøjes med at investere maksimalt fem procent i råvarer, indtil man har lært markedet at kende.

Råvarehandler Jeppe Tokkesdal Jensen fra Jyske Bank peger ligeledes på, at der er ganske stor risiko ved investering i råvarer, og at investering i råvarer altid skal være afvejet med den enkelte investors risikoprofil.

“Vi anbefaler den private investor at investere i indeks frem for enkelte råvarer,” siger han.

“Et alternativ kan også være strukturerede produkter, hvor afkastet er bundet op på en bestemt udvikling for en eller flere råvarer, eller det kan være ETF-fonde i en kurv af råvarer,” siger Jeppe Tokkesdal Jensen.

“Vi fraråder altid direkte investering i det bagvedliggende aktiv, fordi risikoen for at tabe er stor. Det er ganske vist også her, chancen for afkast er størst,” siger han.