Store gevinster for bankaktionærer

Den ventede kursfest efter støttepakken fusede ud. Men alene omtalen har siden nytår givet aktionærerne pæne gevinster.

Foto: Foto: Peter Helles Eriksen. Amagerbankens aktie har fået et stærkt comeback i år - men tabene fra sidste år vejer stadig tungt.
Læs mere
Fold sammen

Det har ikke været en dans på roser at være aktionær i en bank det seneste år. Nedturen har været næsten total med kursfald på mellem 25 og 92 procent for aktierne bag Danmarks 20 største banker - for ikke at tale om de aktionærer, der helt har mistet investeringen i Roskilde Bank.

Men der er lyspunkter - dog mest for nytilkomne aktionærer. Siden årsskiftet har en række banker oplevet pæne kursfremgange som følge af den politiske diskussion, som søndag aften mundede ud i Bankpakke II, som stiller i alt 100 milliarder kroner til rådighed for pengeinstitutter og realkreditsektoren. Selv om der ikke i første omgang skete den kurseksplosion, som nogle analytikere havde forudset mandag morgen, så har det været en god forretning at være aktionær siden nytår, skriver Børsen.

Danske Banks aktie er for eksempel steget 11,6 procent i 2009 - efter en tilbagegang på knap 75 procent sidste år. Jyske Bank og Sydbank er begge gået omkring 16 procent frem i år, mens det i 2008 blev til kurstab på godt 70 procent.

De største stigninger i år står Amagerbanken og Fionia Bank for. Særligt Fionia betragtes af mange som en lodseddel, og de dristige, nye aktionærer har da også fået fuldt udbytte med et afkast i år på 73,8 procent - selv efter et tab mandag på knap 11 procent. Amagerbanken er i år steget 104,1 procent efter en nedtur på 92,3 procent i fjor.

Den nordiske bank Nordeas aktie tabte "kun" 55 procent i 2008, men til gengæld er faldet forsat i år med en tilbagegang på 16,8 procent til dato.

Den generelle fremgang for danske finansaktier går da også mod trenden i Europa, hvor bankaktier fortsat falder.

Man skal også huske på, at bankaktierne kommer fra meget, meget lave niveauer, advarer Sydbanks aktiestrateg Bjørn Schwarz i Børsen - og først med de kommende årsregnskaber og de første kvartalsregnskaber kan man sige noget mere sikkert om, hvordan bankernes sundshedstilstand i virkeligheden tager sig ud.

Læs også: "Historisk foræring" til bankaktionærer