Storbritannien i recession

Væksten i Storbritannien faldt 1,5 pct. i fjerde kvartal i forhold til tredje kvartal.

Man skal helt tilbage til recessionen i 1980'erne under Margarat Thatcher, for at finde et tilsvarende stort fald i økonomien over et enkelt kvartal.

Der var ventet et fald på 1,2 pct. I tredje kvartal faldt BNP 0,6 pct. På årsbasis var faldet 1,8 pct., mens analytikerne havde ventet et fald på 1,4 pct.

- Accelerationen i den økonomiske nedgang fremstår skræmmende, og det kan vise sig, at det netop offentliggjorte EU-forecast på væksten i 2009 på -2,8 pct. kan vise sig for højt. Det selvom det i så fald vil være den laveste årsvækstrate i økonomien siden 1946, hvor omstrukturering til fredstid kostede på vækstsiden, skriver Handelsbanken.

Økonomien er nu i recession, hvilket ikke er overraskende - størrelsen af faldet er derimod overraskende.

- Der er ingen tvivl om, at Storbritannien er blandt de vestlige økonomier, som står over for de største udfordringer i den kommende tid, men ikke desto mindre lufter dagens tal at væksten globalt er slået kraftigere bak i slutningen af 2008 end hvad mange havde frygtet, konstaterer Handelsbanken.

Effekten af dagens svage vækst-tal kunne også aflæses på valutamarkedet, hvor pundet måtte lide den tort at svækkes mod euro (og kroner) for sjette dag i træk. Dermed bevæger pundet sig nærmere og nærmere par over for euroen, hvilket vi forventer vil ske inden for en tre måneders horisont.

Pundet koster fredag morgen 7,8820 kr. og en euro koster 7,4522 kr.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )