Storbank tvunget til at støtte Matas-aktie

Udenlandske investorer har solgt ud af aktierne i Matas og presset kursen ned mod udbudsprisen. Det har sandsynligvis tvunget bankerne bag børsnotering til at gå ind at stabilisere kursen.

06BUSMatas-gaar-paa-boersen.jpg
Den amerikanske storbank Morgan Stanley har højst sandsynligt været rvunget til at understøtte kursen på Matas-aktien, så den ikke falder til under udbudskursen. Arkivfoto: Jeppe Bjørn Vejlø
Læs mere
Fold sammen

Den amerikanske storbank Morgan Stanley har sandsynligvis flere gange været tvunget til at understøtte kursen, vurderer kilder. Det sker blandt andet, efter at en række af de større udenlandske investorer den seneste uge angiveligt har solgt ud af aktien.

Morgan Stanley – der sammen med Nordea var hovedbank bag børsnoteringen af Matas – har mulighed for at understøtte aktiekursen, så den ikke falder under udbuds- kursen på 115 kr. pr. aktie. Det er en normal procedure efter børsnoteringer.I Matas-noteringen kan Morgan Stanley købe op til 3,2 mio. aktier indtil 26. juli svarende til 15 pct. af de aktier, der blev udbudt ved børsnoteringen. Det er blevet aktuelt, efter at Matas-aktien oven på en god start er faldet tilbage, og i de sidste dage har ligget omkring udbudskursen.

»Det er lidt en overraskende udvikling, og ud fra handelsstatistikerne er der tegn på, at Morgan Stanley er inde og stabilisere aktien,« siger aktieanalytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Bank.

Bankerne bag noteringen har ikke ønsket at kommentere, om de er i gang med at stabilisere aktien for at undgå større prisfald.

Aktierne i detailkæden fik ellers en god begyndelse og steg op til godt ni pct. efter børsnotering 28. juni til kurs 125,50. Men selv om C20 Cap-indekset siden er steget med ca. tre pct., er Matas-aktien faldet tilbage til omkring kurs 115.

»Jeg havde ikke regnet med, at vi skulle ned at teste udbudskursen så hurtigt. Aktiemarkedet har været forholdsvist pænt, siden Matas blev noteret. Der er generelt blevet købt pænt med defensive aktier, så jeg mener ikke, at aktiemarkedets udvikling er årsagen,« siger Michael Friis Jørgensen.

Han peger på, at nogle investorer gik ind i Matas-aktien på en forventning om, at den ville stige lige efter noteringen.

»Der er tegn på, at mange har spekuleret i en gevinst på noteringen. Der har måske været lidt rigelig spekulation i at tage en hurtig gevinst på den her notering,« siger Michael Friis Jørgensen.

Svært at lave den rigtige fordeling

Kilder i markedet vurderer, at nogle udenlandske investorer har følt, at de fik for få aktier, da bankerne bag børsnoteringen fordelte dem i Matas. Det har fået dem til at vende aktien ryggen i denne uge.

»De har været en smule sure over fordelingen, men det er klart, at det altid er svært at lave den rigtige fordeling,« siger en større investor og henviser til den måde, bankerne fordelte aktierne til investorerne.

De to schweiziske banker Credit Suisse og UBS er blandt dem, som har solgt meget ud af aktien, og de har typisk større udenlandske investorer som kunder. Omvendt har stabiliseringsbanken Morgan Stanley været den klart største køber af Matas-aktien.

»Jeg tror ikke, at bunden går helt ud af aktien, for generelt kan de fleste godt lide den her case. Men det er klart, at det ikke ser godt ud, når det mest er den samme, som køber,« siger en investor.

På den positive side har den amerikanske investorer The Capital Group Companies og dens underfond Capital Income Builder købt over fem pct. af aktien.

Kilder siger, at der ikke er tegn på, at hedgefonde har været mere aktive i Matas-aktien end normalt.

»Der er altid nogle hedgefonde. De spiller spillet, og det skal de jo gøre,« siger en kilde med kendskab til handlen i Matas-aktien.

Hedgefonde spekulerer blandt andet i, at aktien falder. Idéen er, at fondene låner Matas-aktierne af en investor og derefter sælger dem øjeblikkeligt.

Lykkes det at få kursen ned, kan hedgefonde købe dem tilbage til en lavere kurs og derefter aflevere dem tilbage og indkassere en gevinst på kursforskellen.