Storbank stryger til vejrs i C25: Stiger tre milliarder kroner i værdi

En opjustering fra Jyske Bank har kastet stjernestøv ud over resten af banksektoren, der onsdag viser flotte stigninger over hele linjen. Ifølge analytiker lægger det op til flere opjusteringer for de danske banker.

Jyske Bank er steget tre milliarder kroner i markedsværdi efter en opjustering. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

2022 har været lidt af en rutsjebanetur for danske bankaktier, men onsdag stråler sektoren igen.

Både store og små banker er strøget til vejrs, efter at Jyske Bank leverede en opjustering, der sætter en positiv tone for regnskabssæsonen, allerede før den rigtig er kommet i gang. Banken har hævet sine forventninger til profitten for hele 2022 og forventer nu at tjene mellem tre og 3,4 milliarder kroner i år, mod en tidligere prognose på 2,7 til 3,1 milliarder kroner.

»Jyske Banks opjustering er flot af ikke mindst to årsager. Dels var forventningerne til 2022 ikke beskedne, men realistiske. For det andet kunne Jyske Bank og for den sags skyld også andre banker være blevet ramt af markante rentestigninger og dertilhørende tab på obligationer. Det er ikke sket,« siger Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet.

Aktien kvitterede med det samme jubel og er onsdag eftermiddag oppe med 12 procent. Dermed er Jyske Bank dagens højdespringer i det danske eliteindeks, C25, og nu tilbage på førstepladsen som den bedste danske aktie i 2022. Siden nytår er banken steget 17 procent, og har med onsdagens hop vippet Novo Nordisk af førstepladsen.

Opturen for Jyske Bank har også været med til at kaste stjernestøv på de andre danske banker onsdag. Danske Bank-aktien stiger 5,8 procent, Sydbank er oppe med 8,1 procent, mens Spar Nord Bank og Ringkjøbing Landbobank begge er steget godt seks procent i værdi.

»Jyske Bank trækker generelt de andre bankaktier med op, og det vil være mere snarere end mindre sandsynligt, at også andre banker kommer med en positiv præcisering,« siger Per Hansen.

Dermed er der altså ifølge investeringsøkonomen lagt op til flere opjusteringer fra den danske banksektor, inden deres regnskaber begynder at komme ud over de kommende uger.

Et toægget sværd

Tidligere på året var bankaktier det hotteste emne på aktiemarkedet, men tiltrækningen falmede efter Ruslands invasion af Ukraine. Usikkerheden og den høje inflation i kølvandet på krigen har skabt frygt for en økonomisk afmatning, og det er i teorien dårligt for banker.

Til gengæld vinder banker traditionelt, når renterne stiger, fordi de kan tage flere penge for at låne penge ud. Derfor har analytikere også haft banksektoren blandt deres favoritter på vej ind i 2022 på grund af udsigten til, at de store centralbanker vil sætte renten op for at tøjle stigende inflation.

I USA har bankaktier imidlertid ikke levet op til forventningerne. Storbanken J.P. Morgan er siden nytår faldet 17 procent, mens Goldman Sachs og Citigroup begge er nede med 12 procent. Det skyldes, at de stigende renter kan være et tveægget sværd. På den ene side stiger renteindtægterne, men på den anden side kan de føre til lavere vækst og dermed dulme efterspørgslen på nye lån. Samtidigt vil banker der er hårdt eksponeret over for obligationer også opleve kurstab, når renterne stiger.

»I USA er renterne steget meget markant og mere end i Danmark, men det har ikke haft nogen positiv indvirkning på USA bankaktier. Tværtimod. Investorerne frygter at stigende renter vil gå ud over forretningsomfanget og betyde tab ind i 2023, selvom nettorenteindtægterne vil stige markant,« forklarer Per Hansen.