Storbank: Europas krise vil vare 10 år

Investorer skal søge væk fra Europa og gældskrisen grimme ansigt og satse på nye vækstlande, lyder budskabet fra storbanken HSBC.

Storbanken HSBC's cheføkonom for kapitalforvaltning råder investorer til at fjerne fokus fra det kriseramte Europa. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEFAN WERMUTH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gældskrisen kan vare ved ti år endnu. Derfor råder storbanken HSBC, at investorer søger væk fra eurozonen og i stedet retter blikket mod vækstlande som Rusland, Mexico og Sydafrika, skriver Dagbladet Børsen.

Bankens cheføkonom for kapitalforvaltning, Philip Poole, peger på, at der fortsat vil være lav vækst og dermed ringe handlekraft i Europa, indtil gælden er afviklet.

”Gældskrisen i eurozonen er sandsynligvis noget, der kommer til at vare ti år. Det er ikke noget, der er overstået på fem år og slet ikke inden for to år. Afvikling af gæld tager altid lang tid, og jeg kan ikke se, hvorfor det skulle gå hurtigere i eurozonen,” siger Philip Poole til Børsen.

Han råder derfor investorer til at flytte blikket fra det kriseramte Europa til nye vækstlande som Rusland, Mexico og Sydafrika, hvor de skal gå efter statsobligationer. De nye markeder har en langt mindre gæld og højere vækst, der gør, at de forskellige landes stater forventet set kan skrabe så høje skatteindtægter ind, at gælden langt hurtigere kan betales tilbage, end som det ser ud for landene i eurozonen.

I et land som Mexico fx udgør gælden kun 37 procent af landets BNP, der voksede med fire procent sidste år, mens gælden til sammenligning er næsten 87 procent af BNP i Storbritannien, der kun voksede 0,7 procent sidste år.

”Gælden i de gamle lande er blevet mindre attraktiv, mens gælden i de nye lande er blevet mere attraktiv. Derfor giver det god mening at sætte pengene på nye markeder,” siger Philip Poole, cheføkonom for kapitalforvaltning i HSBC.

De dystre gældsudsigter og manglende fremskridt for eurolandene, den lave vækst i USA og den forventede recession i Japan får Philip Poole til at tvivle på, hvornår væksten på verdensplan for alvor vender tilbage. Derfor råder han kraftigt investorer til at kaste penge efter statsobligationer i de nye vækstlande i stedet for.

”Den globale økonomi får svært ved at vokse, ikke kun i 2013, men formentlig i de næste fem år. Derfor går vi efter statsobligationer i vækstlandene,” siger Philip Poole til Børsen.