Storbank blåstempler Kåre Schultz' plan for Teva: Aktien er »for billig til at ignorere«

Markedet ser for pessimistisk på Kåre Schultz' genopretningsplan for Teva, siger UBS, der forudser en gevinst på over 20 pct. på aktien.

UBS har stor tiltro til Kåre Schultzs massive genopretningsplan hos den israelske kopigiant Teva. Arkivfoto: Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

»For billig til at ignorere.«

Sådan beskriver den schweiziske storbank UBS Teva-aktien, inden Kåre Schultz' kopigigant kommer med årsregnskab 13. februar.

I en gennemgående positiv rapport skriver UBS-analytikeren Navin Jacob, at markedet overvurderer Tevas gældsbyrde, og at Schultz' storstilede spareplan vil være med til at genoprette forretningen. UBS giver Teva-aktien en købsanbefaling og et kursmål på 24 dollar, hvilket indikerer en potentiel stigning på 23 pct. fra den nuværende kurs på 19,46 dollar.

Aktien steg 3,8 pct. i den amerikanske handel tirsdag, efter rapporten fra Navin Jacob kom ud.

»Vi mener, at den nuværende aktiekurs bygger på en 70 pct. sandsynlighed for det værste scenarie, og det ser vi som en attraktiv mulighed for at købe nu,« skriver Navin Jacob og tilføjer, at aktien lige nu er »undervurderet«.

Den opmuntrende udmelding fra UBS kommer efter nogle turbulente år for Teva, hvor aktien fra en top på 72 dollar i 2015 faldt med hele 84 pct. til en bund på 11,23 dollar i 2017.

I 2017 nedjusterede selskabet sine indtjeningsforventninger tre gange og var plaget af et gigantisk gældsbjerg efter et dårligt planlagt opkøb af de amerikanske medicinalvirksomheder Allergan og Actavis.

Da Kåre Schultz overtog roret i oktober 2017 lancerede han hurtigt en massiv genopretningsplan, der skulle redde selskabet ud af gældssuppedasen. Under den aggressive plan skulle der inden for to år spares 19 milliarder kroner, fyres 14.000 medarbejdere og lukkes omkring 25 fabrikker.

Ved kvartalsregnskabet i november fortalte Schultz, at spareplanen kører helt efter bogen. Indtil videre har danskeren formået at barbere flere milliarder dollar af Tevas gæld, så den nu »kun« ligger omkring 28 mia. dollar.

Navin Jacob fra UBS hæfter sig ved, at aktiemarkedet er for pessimistisk i forhold til spareplanen, fordi investorerne forventer,at den vil ramme salget.

»Vi er uenige. Vi mener ikke, at Teva »skærer for tæt ind til benet« på en måde, der vil skade de langsigtede perspektiver. I takt med, at produktionseffektiviteten begynder at virke, kan vi potentielt se besparelser på 3,6 mia. dollar,« skriver Navin Jacob i sin rapport og påpeger, at markedet forventer besparelser på højst 3,3 mia. dollar.

Ikke alle analytikere er dog lige så optimistiske i deres analyser af Tevas fremtid. Piper Jaffray kom også ud med en rapport i denne uge, og selvom den amerikanske investeringsbank hævede sin anbefaling til »neutral« fra »undervægt,« mener den stadig, at aktien kommer til at falde. Piper Jaffray har et kursmål på 16 dollar, hvilket er 18 pct. lavere end onsdagens lukkekurs.

Teva er allerede verdens største producent af generiske lægemidler, men har også en ambition om at blive verdensførende inden for såkaldte biosimilære lægemidler.

Som en del af den ambition er den israelske virksomhed gået i direkte angreb på et af verdens bedst sælgende midler mod cancer - Roches storsælgende kræftmiddel, Rituxan. Derudover har Kåre Schultz lagt an til et snigløb på Novo Nordisk og vil lave kopier af de såkaldte GLP-1-midler til behandling af diabetes.