Storaktionær presser Greentech

Seks måneder. Så lang tid har Greentech-ledelsen til at vise, at den kan skabe værdi for aktionærerne.

Syditalien, hvor Greentech er meget aktive. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER/ITALY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det underskudsramte vindenergiselskab Greentech Energy Systems har seks måneder til at bevise, at det kan drive forretningen ordentligt. Ellers vil det blive søgt fusioneret eller på anden måde afhændet.

Så klar er udmeldingen fra en af selskabets storaktionærer, det børsnoterede investeringsselskab SmallCap Danmark.

"Det er ikke nogen hemmelighed, at de større aktionærer i øjeblikket har nogle overvejelser omkring, om Greentech også fremadrettet skal være et uafhængigt selskab, eller skulle man overveje at finde en bedre ejer til selskabet. Hvis organisationen ikke viser en bedre evne til at skabe værdier i selskabet, så kan det jo godt være, at de meget betydelige aktiver, der er i selskabet, kan forvaltes bedre af nogle andre," siger SmallCap Danmarks administrerende direktør Jens Erik Høst til RB-Børsen.

Han forklarer videre, at det også drejer sig om for Greentech-ledelsen at få sat sig igennem over for partnere.

"Enten må selskabet op på lakridserne og vise, hvad de duer til. De skal vise, at de har magt over tingene og styr på tingene, og at de kan sætte dagsordenen over for deres samarbejdspartnere. Ellers er det jo oplagt, at den løsning med at finde en mere kvalificeret ejer af selskabet vil være den rigtige, siger Jens Erik Høst.

Klar deadlineHan giver Greentech-ledelsen "maksimalt seks måneder" til at få vendt billedet.
En samarbejdspartner, der har været hård ved Greentech i det forløbne år er den franske energikæmpe EDF Energies Nouvelle. Selskabet købte i maj halvdelen af Greentechs Monte Grighine-projekt for 470 mio. kr., hvilket betød et bogført tab på 130 mio. kr. for det danske selskab i indeværende regnskabsår.

Ved den lejlighed konstaterede direktør Kaj Larsen over for RB-Børsen, at der ikke var "noget, det hed fair play" i forhandlingerne med franskmændene.

Alligevel - eller måske derfor - vurderer SmallCap Danmarks direktør, at EDF vil være den mest oplagte at slå kludene sammen med, hvis ikke ledelsen kan rette kursen op.

"Det mest oplagte ville være at lave en fusion med EDF, som ejer halvdelen af Monte Grighine. Det ville være det helt oplagte," siger Jens Erik Høst.

Ikke et skønmaleri


Han konstaterer videre, at Greentechs værdi ved en sådan transaktion ville være "mindst det dobbelte" af værdien på fondsbørsen i dag.

Og det er ikke noget skønmaleri, selskabet skal have vendt. I regnskabet for tredje kvartal blev det for tredje regnskab i træk til en nedjustering fra selskabets side. Nu ventes et underskud på 300 mio. kr. for regnskabsåret 2009, hvor selskabet oprindelig troede på et underskud på bare 0-10 mio. kr.

Det er dog ikke underskuddet i sig selv, der er problemet, vurderer Jens Erik Høst.

På den ene side skyldes det regnskabsmæssige nedskrivninger og på den anden side er det stadig ikke skræmmende stort i forhold til selskabets egenkapital på 1,8 mia. kr.

Samtidig begynder Greentech bedre at kunne finansiere driften, når nye møller begynder at dreje i det sydlige Italien.

"Det er de langsomt på vej til. Nu kommer møllerne på Monte Grighine op at spille - sandsynligvis allerede i år. Og inden for en måned til halvandet begynder man at sætte møller fra Minerva Messina-projektet på nettet. Derfra har man et løbende cash flow," siger Jens Erik Høst.

Det skal bruges til at sørge for, at finansieringen fremover er på plads, inden man går i gang med projekter, mener han. Dermed sikrer man sig bedre forhandlingsvilkår med bankerne, konstaterer Jens Erik Høst.

Og Greentech ser da heller ikke ud til at være i stand til at bage alle de brød, selskabet slår op. Greentech sår i regnskabet for tredje kvartal tvivl om, hvorvidt vindmølleparken Cagliari II overhovedet bliver til noget. Det sker efter, at man i forbindelse med samarbejdet med EDF om Monte Grighine meddelte markedet, at det med aftalen havde likviditet til at "færdiggøre de igangværende byggeaktiviteter af Minerva Messina og Cagliari II samt fortsætte sin udvikling og drift".

Jens Erik Høst vurderer, at ledelsen i det tilfælde har overdrevet.

"Der har man måske bare taget munden en lille smule for fuld. EDF har jo intet med hverken Messina Minerva-projektet at gøre eller Cagliari II," siger han.

Nu får selskabet så seks måneder til at stoppe slingeren i valsen, hvis det vil fortsætte som selvstændigt selskab.

SmallCap Danmark ejer mellem 5-10 pct. af aktierne i Greentech, mens den eneste anden storaktionær er selskabet Staxbo, som velhaveren Ole Staxen står bag. Staxbo ejer mere end 10 pct. af aktierne.