Stor aktiepanik gav historisk nedtur på børsen

Det danske aktiemarked oplevede mandag et kursfald af sjældne dimensioner, og man skal helt tilbage til tiden omkring finanskrisen for at finde større fald.

Foto: REGIS DUVIGNAU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Svage væksttegn fra Kina, og en frygt for at det kan sprede sig til resten af verden, fik investorerne til at sælge ud i stor stil, og det sendte C20 Cap-indekset ned med hele 4,7 pct. til 918,56.


Det var det største endagsfald i indeksets godt fire år lange historie. En overgang var indekset dog nede med over 6 pct., men det rettede sig i de sidste timers handel.


- Markedet har været nervøst de seneste dage, og mange er nervøse for en recession i Kina, siger Mads Zink, der er chefaktiehandler i Danske Bank, til Ritzau Finans.

- Jeg er dog overrasket over de store udsving, vi har set på markederne, og hvor hurtigt likviditeten er blevet trukket ud. Vi kan se, at det især er privatkunder, der sælger. Og nervøsiteten går ud over alle aktier - også dem, der slet ikke er eksponeret mod Kina, siger han.

Flere nøgletal fra Kina har i den seneste tid været svage - og det fik for et par uger siden landets centralbank til at reagere og devaluere yuan over tre omgange.


Det har betydet store kursfald de seneste to uger, hvilket altså accelererede mandag, hvor alverdens børser var farvet mørkerøde.


Aktiemarkederne var sidst udsat for store kursfald - der dog ikke var så markante - i forbindelse med den græske gældskrise tidligere på sommeren.


- Dengang så vi, at markederne overraskende hurtigt rettede sig igen. Og det vil de også her. Om der så går to eller flere dage er vanskeligt at sige, siger Mads Zink.


Der var ikke de store selskabsnyheder mandag, men selv hvis der havde været, ville det formentlig ikke have rokket det store på udviklingen.

 


Der var blandt andet store tæsk til Genmab, der dykkede 4,7 pct. til 548 kr., men en overgang var nede med mere end det dobbelte.


Novo Nordisk, der er sværvægteren i C20 Cap-indekset, dykkede 5,2 pct. til 349,70 kr. Mærsk B-aktien faldt 6,5 pct. til 10.990 kr., hvilket gav en plads tæt på bunden af C20, hvor også TDC tog plads med et fald på 5,3 pct., som sendte teleaktien ned i 40 kr.


Omkring midten af feltet sluttede Vestas med et dyk på 3,8 pct. til 326,40 kr. Investorerne ignorerede fuldstændigt, at vindmølleproducenten mandag hentede en ordre på 50 megawatt i Uruguay, mens MHI Vestas landede en aftale om 450 megawatt med Dong til det tyske vindmølleprojekt Borkum Riffgrund 2.


I toppen af indekset fandt man ingeniørkoncernen FLSmidth, der forud for tirsdagens regnskab slap nådigt fra mandagens blodbad med et fald på bare 0,4 pct. til 275,60 kr.


Der var ingen store regnskaber herhjemme mandag, men Parken Sport & Entertainment var aktuel med tal for andet kvartal, der dog ikke var opløftende læsning med tilbagegang over hele linjen. Aktien dykkede 9,5 pct. til 52,50 kr.

Mere opløftende var regnskabet fra fynske Totalbanken, der oven på seks måneder med godt gang i boliglånene opjusterede forventningerne til årets resultat. Banken venter nu en basisindtjening på 40 mio. kr. mod tidligere "i den øvre ende" af intervallet 30-34 mio. kr.

Aktien dykkede alligevel 9,4 pct. til 48 kr.