Stille marked bag aktiernes superstart på 2009

Tilsyneladende begynder danske aktier 2009 i hopla, men kursstigningerne skal tages med et gran salt, for der er meget lav aktieomsætning bag stigningerne.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Med en stigning i det ledende C20-indeks i dag på op til 4,2 pct. er danske aktier tilsyneladende i voldsomt hopla på den første handelsdag i 2009. Virkeligheden er bare, at der absolut ikke er nogen garanti for, at kursstigningerne kan holde.

Kursstigningerne viser, at der er flere købere end sælgere. Men der er nu reelt ikke ret mange købere i markedet, og endnu færre sælgere.

"En del investorer har nok valgt at reducere deres aktiebeholdninger noget inden julen, og de går så ud og køber aktierne ind igen nu. Det er naturligvis positivt at markedet stiger, men vi er nok nødt til at vente et par uger, før der rigtigt kommer likviditet i markedet, og før vi kan se om kursstigningerne kan holde," siger Mads Zink, chef for salestrading hos Danmark suverænt største børsmægler, Danske Bank, til Business.dk

En perlerække af kurshop
Kursstigningerne ser ellers imponerende ud. Godt en halv time før børsmarkedet lukker er både biotekvirksomheden Genmab og Carlsberg oppe med mere end 10 pct., og NKT med næsten 10 pct., mens Bang & Olufsen er hoppet i vejret med næsten 23 pct. Også hårdt plagede banker som Amagerbanken, Fionia Bank og Vestjysk Bank er i dag hoppet i vejret med mellem 20 og 28 pct.

Blandt de få tabere er TDC, der på den sidste handelsdag i 2008 hoppede i vejret med næsten 7 pct. under usædvanlig stor omsætning, mens aktien i dag er dykket med hele 16 pct. Dermed opretholdes det mildest talt usædvanlige handelsmønster i den store men illikvide teleaktie, der gennem hele 2008 er steget på den sidste handelsdag i hver måned, for så efterfølgende at falde på den første handelsdag i den følgende måned.