Stigende optimisme gav pæne plusser på europæisk aktiemarked

De europæiske aktier kravlede langsomt opad mandagen igennem, og så blev konklusionen moderate stigninger til de største indeks på kontinentet.

Læs mere
Fold sammen

Det hele startede ellers lige så nervøst, som tilfældet var i Danmark, men hen over dagen blev stemningen bedre og bedre, efterhånden som investorerne fik sig tygget sig igennem positive nøgletal fra Kina, der blev offentliggjort lørdag.

- Vi har set en del indikatorer på, at Kinas økonomi forbedres. Det ser ud til, at vi er gennem den værste frygt omkring Kina, og økonomien er igen opadgående. Det er godt for de europæiske selskaber. Jeg forbliver bekymret omkring værdisætningerne i Europa, selv om det ser ud til at pengepolitisk støtte opvejer for det netop nu, siger Andrea Williams fra Royal London Asset Management til Bloomberg News.

FTSE 100-indekset i London steg med 0,3 pct., mens CAC 40 i Paris løftedes med 0,7 pct., og det tyske DAX-indeks steg med 0,3 pct.

Det spanske sundhedsselskab Grifols, som har købt en blodtransfusionsdiagnoseafdeling af schweiziske Novartis for 1,68 mia. dollar, var i fremgang dagen igennem og endte 4,8 pct. højere på børsen i Madrid.

Novartis, der med aftalen har gennemført sit største frasalg siden 2007, nød desuden også positiv afsmitning af nyheden. Novartis-aktien steg med 0,9 pct.

I Storbritannien led mediekoncernen BskyB et stort tab, efter at selskabet har mistet rettighederne til at sende den prestigefyldte fodboldturnering Champions League og lillebroderen på live-tv. BskyB-aktien dykkede med 10,9 pct. i London.

ITV, der deler rettighederne med BskyB, faldt med 1,6 pct.

Vinderen af udbuddet, BT Group, har vundet rettighederne i tre år fra 2015 og frem, og det koster 897 mio. pund - eller omkring 8 mia. kr. Det er et højt bud, siger de to tabende parter, men BT Groups aktie steg alligevel med 0,5 pct.