Stigende antal konkurser og tvangsauktioner bekymrer ikke

 

Stigningen i konkurser og tvangsauktioner i Danmark i juni bekymrer ikke økonomerne. Det viser kommentatere fra tre bankøkonomer.

 

- Udviklingen i konkurserne er dog ingenlunde foruroligende, da niveauet fortsat er lavt. Med udsigt til en fortsat pæn vækst i økonomien og en generel fornuftig sundhedstilstand i virksomhederne, forventer vi at stigningerne i konkurserne begynder at flade ud i de kommende måneder, lyder det fra Jyske Banks seniorøkonom Peter Skøttegaard Øemig, der heller er specielt bekymrede for udviklingen i tvangsauktioner.

 

- Antallet af tvangsauktioner ligger fortsat på et meget lavt niveau. Men der er tegn på en mindre stigning. Der er dog ingenlunde tale om en foruroligende udvikling, skriver banken.

 

Heller ikke cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen er specielt bekymret.

 

- Vi må understrege, at vi kommer fra et historisk lavt antal månedlige tvangsauktioner, og selv med et niveau på 157, hvilket er en stigning på 44 pct. i forhold til sidste år, er der da bestemt heller ikke i sig selv tale om et skræmmende tal, skriver han.

 

Heller ikke analytiker Christian Heinig i Danske Bank er bekymret.

 

- Dagens tal giver dog ikke anledning til større panderynker med hensyn til, hvorvidt boligejerne er på vej ind i en periode med økonomiske tømmermænd. For det første er dagens stigning i antallet af tvangsauktioner primært drevet af udviklingen i Region Sjælland og Region Syddanmark - og ikke i Region Hovedstaden, hvor man ellers kunne forvente at problemet vil være størst, da det er her boligmarkedet er bremset mest op. Dertil kommer også, at antallet af tvangsauktioner længe har været på et usædvanligt lavt niveau, noterer han.

 

Jyske Bank noterer sig at der har været en mindre stigning i antallet af tvangsauktioner blandt ejerlejligheder - fra 46 i første halvår sidste år til 61 tvangsauktioner i år. Til sammenligning var der godt 260 tvangsauktioner på ejerlejligheder i hele 2004, og mellem 3.000 og 4.000 tvangsauktioner om året i kriseårene omkring 1990, konstaterer Jyske Bank

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )