Stemningen i Europa vender efter værste uge siden august

En positiv stemning har fra ugens begyndelse indfundet sig på de europæiske aktiemarkeder, hvor kun energi-delindekset i det brede fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks falder - med 0,6 pct. - efter et fortsat fald i oliepriserne på 1,3 pct. mandag for kontrakter på Brent-olien.

Foto: Christian Als.
Læs mere
Fold sammen

Stoxx-indekset stiger 0,4 pct. efter et fald til laveste niveau i to måneder i sidste uge. Revanchen er rimelig, mener Otto Waser, der er chefinvestor i R&A Research & Asset Management i Schweiz.

- Der var lige lidt for meget salgsiver i sidste uge, så genopretningen giver mening. De stærke stigninger i oktober og november holdt ikke ind i december, og kraften i tilbagesalget var større, end folk havde troet, påpeger han over for Bloomberg News.

Mandagens stigning ændrer dog ikke ved, at Stoxx-indekset indtil nu er faldet 7 pct. i indeværende måned takket være faldende råvarepriser og skuffelse over størrelsen af de pengepolitiske lempelser, Den Europæiske Centralbank lancerede ved månedens begyndelse. Dermed ser det ud til, at december 2015 vil skuffe i forhold til tendensen til, at årets sidste måned altid har budt på kursstigninger, sådan som det ifølge Bloomberg News har været tilfældet i fem af de seneste seks år.

På de største europæiske markeder stiger de toneangivende indeks med 0,4 pct. for FTSE100 i London, med 0,8 pct. for CAC 40 i Paris og med 0,3 pct. for DAX-indekset i Frankfurt.

Selskabsspecifikt byder mandagen på voldsomt kursfald på 30 pct. for den største græske bank, National Bank of Greece. Det er første dag, at bankaktien handles inklusive de nye aktier, den har udstedt i forbindelse med rekonstruktion af kapitalgrundlaget.

I forlængelse af klimaaftalen i Paris, der ses som negativ for selskaber, der har aktiviteter inden for energi baseret på fossile brændstoffer, falder værdien af en række energiselskaber i dagens handel. Det østrigske energiselskab OMV falder 3,2 pct., olieserviceselskabet Subsea 7 mister 2,4 pct., mens Tullow Oil falder 3,6 pct.

Modsat stiger aktien i vindmølleselskabet Vestas med 2,7 pct.

Øverst i Stoxx-indekset præsiderer det sydafrikanske - men britiske noterede - forsikringsselskab Old Mutual og banking-selskabet Investec, der begge stiger 8,0 pct. Baggrunden er endnu en udskiftning på finansministerposten i Sydafrika, hvor præsident Zuma i sidste uge fyrede sin finansminister, Nhlanhla Nene, og indsatte den relativt ukendte Douglas Van Rooyen, hvilket gav anledning til stor aktieuro, svækket valuta og stigende renter. Allerede mandag tog Zuma uroen til efterretning og fyrer Van Rooyen til gengæld for den garvede Pravin Gordhan, der var finansminister mellem 2009 og 2014.