Stemningen er blevet helt god: Aktier slår rekorder – men forude venter en stor test

For et par uger siden stod bekymringerne i kø blandt investorerne, men nu er aktiemarkedet tilbage i rekorder. En kanongod start på regnskabssæsonen har hjulpet på humøret, men forude venter en uge, der hurtigt kan sprede dårlig stemning på finansmarkedet.

Der venter en lavine af IT-regnskaber i denne uge, og for mange skuffelser kan hurtigt sende aktiemarkedet i rødt, vurderer aktieeksperter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters/
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hurtigt stigende inflation, Evergrandes mulige kollaps, utålmodige centralbanker, energikrise, tårnhøje aktiekurser og ballade i de globale forsyningskæder. For bare tre uger siden stod bekymringerne i kø på aktiemarkedet, og flere steder faldt de store indeks så meget, at der var tale om det, der kaldes en »korrektion«. Det gælder også det danske eliteindeks, C25.

Spol så tiden frem til nu, og investorerne er kommet i langt bedre humør. Stemningen er blevet så god, at de store amerikanske indeks – S&P 500 og Dow Jones Industrial Average – igen er i rekordniveauer, ligesom C25 er steget cirka otte procent på bare to uger.

Årsagen? Regnskaberne for tredje kvartal. Især i USA blev regnskabssæsonen skudt i gang med et brag i midten af oktober, da de store banker alle slog analytikernes forventninger. Siden har trenden overordnet været bedre end forventet, og ifølge dataudbyderen FactSet har virksomhederne i S&P 500 samlet kurs mod den tredje højeste indtjeningsvækst siden 2010.

»Et af de mere bemærkelsesværdige takeaways fra regnskaberne indtil videre, er virksomhedernes evne til at sende det meste af prisstigningerne videre til deres kunder, uden at det er gået udover salget,« siger Michael Hewson, chefmarkedsanalytiker hos CMC Markets, i en kommentar. Altså at kunderne både kan og vil betale højere priser for varer og tjenesteydelser.

Eksplosion i priser

Efter coronagenåbningerne er både producent- og forbrugerpriser steget kraftigt. I Danmark steg producentpriserne – det vil sige de priser, som virksomhederne betaler for deres varer – 19 procent i september, hvilket var den største stigning siden 2008. Samme trend gør sig gældende i Tyskland og USA, hvor stigninger er på henholdsvis 14 og knap ni procent.

Samtidigt er også inflationen – målt som stigninger i forbrugerpriserne – hoppet. I Danmark viser friske tal mandag, at inflationen i september steg til højeste niveau i ni år med 2,4 procent, mens den i USA de seneste måneder konsekvent har bidt sig fast over fem procent.

Netop disse prisstigninger har vakt bekymring blandt aktieeksperter, men ifølge Michael Hewson viser regnskabssæsonen altså, at virksomhederne indtil videre står stærkt i modvinden. Til gengæld frygter han, at lavinen af IT-regnskaber de næste par dage kan gøre ondt på aktiehumøret.

»Når vi kigger frem mod den kommende uge, håber investorerne, at den positive indtjeningsfortælling kan fortsætte, men Snaps skuffende tal i fredags har rejst spørgsmålet, om det er en mulig kanariefugl i kulminen for hele IT-sektoren. Vi står overfor en bonanza af IT-regnskaber de kommende dage, og enhver skuffelse fra Facebook, Amazon, Apple, Alphabet og Microsoft vil hurtigt kunne give en sur stemning på aktiemarkedet,« siger Michael Hewson.

27 procent dyk efter regnskab

Snap – virksomheden bag det populære sociale medie Snapchat – advarede i sit regnskab om, at reklameindtægterne ikke er så stærke som forventet, fordi virksomheder på tværs af en lang række industrier og lande er udfordret af forstyrrelserne i forsyningskæderne. Investorerne kvitterede med at trykke på »salgsknappen«, og Snap-aktien dykkede 27 procent i fredags.

»Resultaterne fra Snap var en påmindelse om den indirekte effekt, som de globale forsyningskæder kan have på virksomheder,« siger Craig Erlam, senior markedsanalytiker hos Oanda.

»Det er en stor, negativ faktor for annoncører og endnu en modvind for de virksomheder, der er stærkt afhængige af disse indtægter.«

»Vi kommer til at se flere eksempler på det i takt senere i regnskabssæsonen,« tilføjer han.

Mandag aften dansk tid er det Facebook, der står for skud, når selskabet aflægger regnskab for tredje kvartal. Tirsdag kommer Microsoft og Google-ejeren, Alphabet, med regnskab, mens Amazon og Apple aflægger regnskab torsdag.