Status efter første måned i aktieåret 2016 – stor spredning

Skal aktierne længere ned, eller er det nu man skal købe? Læs Langers Skarpe Aktietips.

Skal aktierne længere ned, eller er det nu man skal købe? Læs Langers Skarpe Aktietips.
Læs mere
Fold sammen

Vi kan nu opgøre, hvordan den første måned gik for de danske storaktier. Billedet er meget blandet. Vinderne blev Rockwool og NKT med stigninger på 7 %, efterfulgt af Pandora med plus 5 %. Dårligste performere har været Vestas, Genmab og Carlsberg. For Vestas og Genmab ser vi den negative udvikling drevet af generelle udenlandske nettosalg grundet en generel reduceret risikotagning i aktier.

Ved positive markeder forventer vi, at især disse aktier vil blive trukket frem af nye udenlandske opkøb. Senest ser det faktisk ud til, at de udenlandske finanshuse har skruet gevaldigt op for nettokøbet af danske aktier. Carlsberg er formentlig sat ned af en svagere russisk økonomi, i kølvandet på faldende oliepriser, og en svækkelse af den russiske rubel. Fortsat stigende oliepriser vil kunne vende udviklingen, også for Carlsberg-aktien.

Vi har skruet op for aktieandelen i AktieUgebrevets Pensionsportefølje: Med de stigende oliepriser og højere metalråvarepriser er noget af den seneste måneds nervøsitet og usikkerhed taget ud af markedet. De faldende oliepriser har presset kursen på energirelaterede erhvervsobligationer, og den negative stemning var begyndt at sprede sig mere bredt.

Både kobberpriser og priser på jernmalm ser ud til at danne en langsigtet bundformation. Det kan også være en indikation på, at den globale økonomi er ved at stabilisere sig. Under alle omstændigheder synes der nu at være skabt grundlag for positive aktiemarkeder den næste tid. Billedet understøttes også af faldende tro på nære amerikanske renteforhøjelser. Vi har derfor skruet op for aktieandelen i Pensionsporteføljen som aktuelt ligger knap 4 % bedre end det generelle aktiemarked.

En svag udvikling i kinesisk økonomi kan dog ødelægge den gode stemning: Kina kommer igen på dagsordenen allerede i denne uge. Der kommer en stribe vigtige økonomiske nøgletal, herunder PMI erhvervstillid fra Markit. Vi er bekymrede for, at ugens nøgletal vil skuffe fælt, da der ikke synes at være nogen positive signaler. Vi opfatter blandt andet udviklingen i fragtrater på tørlast og containerfragtrater som vigtige indikatorer på udviklingen i kinesisk økonomi. Og lige netop disse to indikatorer viser ingen tegn på en ny positiv udvikling.

Også konsulentformaet Fathoms CMI indikator anser vi for at være et godt pejlemærke. CMI indeks er sammensat af udviklingen i dels kinesisk godstransport, kinesisk elforbrug og kinesiske bankers erhvervsudlån. Og dette indeks peger fortsat nedad. Officielle væksttal anses for at være upålidelige.

På den lange bane kommer aktiemarkederne igen under pres: Meget tyder på, at centralbankernes planøkonomiske stimulanser fortsat vil præge aktiemarkederne, selvom QE pakkerne har vist sig at have minimal påvirkning på realøkonomien. Markedet håber dog alligevel på, at Draghi fra den europæiske centralbank til marts igen lukker mere op for pengekassen, for at modvirke truslen om deflation. Uanset disse centralbankmanøvrer ser vi på den lidt længere bane stor risiko for, at lav vækst i Europa og USA vil fastlåse den nuværende situation ved vigende overskud i de børsnoterede selskaber.

I både Europa og i USA har analytikerne over det seneste år nedjusteret deres overskudsforventninger til selskabernes 2016-resultater. Aktiemarkederne har især været drevet af forhøjede værdiansættelser baseret på højere p/e værdier. Og det er naturligvis ikke langtidsholdbart. Netop pres på overskuddene retfærdiggør ikke forøgede p/e værdier, tværtimod. Et vigtigt positivt signal bliver, når analytikerne igen begynder at opjustere deres forventninger til selskabernes overskud. Det holder vi øje med uge for uge, for både de europæiske Stoxx 600 selskaber og de amerikanske S&P 500 selskaber.

Nyt aktieboom på 2-3 års sigt op til en disruptive industrirevolution: Vores lidt mere langsigtede basisscenarie for aktiemarkederne er, at vi i 2016 skal igennem noget skidt. Men på den lidt længere bane skinner solen: Nye disruptive forretningsmodeller baseret på nye teknologiske muligheder (vi kender alle Uber, Google, Rb&b osv). Det kommer der meget mere af de næste år. Den ene branche efter den branche vil blive disruptet. Dette kombineret med øget brug af robotter, automatisering, 3P printing og  kunstig intelligens vil udløse den nye industriresolution, hvor der ikke er tale om måske-muligheder, men realiteter som er der nu. Denne industrirevolution vil også udløse en velstandsstigning i hele samfundet, og voldsomme aktiekursstigninger i de ”nye” virksomheder, som udnytter disse muligheder. Se blot hvad der er sket med svenske Fingerprint Cards, som er steget 1.300 % det seneste år.

PRØV AKTIEUGEBREVET 3 UGER GRATIS – TILMELD HER