Staten taber og investorerne vinder på Vestjysk Bank

Finansminister Kristian Jensen mener ikke, at salget af Vestjysk Bank var en dårlig forretning for staten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng

En investorgruppe med Maj Invest og Nykredit i spidsen har scoret en kæmpe gevinst på Vestjysk Bank, mens staten solgte med tab.

Det skriver dagbladet Børsen.

I juni valgte den danske stat, der har været storaktionær i den pressede Vestjysk Bank i fem år, at sælge 81,5 pct. af banken til blandt andet Maj Invest og Nykredit. Investorgruppen bød 1 kr. per aktie, svarende til 123 mio. kr.

De nye aktier blev optaget til handel på Nasdaq mandag med en kurs på 3,25 kr., hvilket ifølge dagbladet Børsens beregninger giver investorgruppen en samlet gevinst på 1,6 mia. kr. Maj Invest satsede 200 mio. kr. og har foreløbig tjent omkring 434 mio. kr.

»Vi mener, at Vestjysk Bank er en god langsigtet investering, men vi havde ikke regnet med, at det skulle blive en så god investering så hurtigt. Det har vi ikke prøvet før,« siger Peter Stenholt, seniorporteføljemanager hos Maj Invest, til dagbladet Børsen.

Enhedslistens finansordfører Pelle Dragsted mener, at staten har foretaget en rigtig dårlig forretning på vegne af danskerne.

Det mener finansminister Kristian Jensen (V), der senest forsøgte at sælge banken i 2016, dog ikke.

»En virksomhed er aldrig mere værd end det beløb, man kan få andre til at betale for den,« siger Kristian Jensen til avisen.

På sidelinjen til den politiske diskussion står Per Hansen fra Nordnet, der peger på, at investorerne har været dygtige og heldige, men samtidig har kunnet lukrere på den borgerlige regerings mandat og trusler om EU-sanktioner.

EU har tidligere foretaget en undersøgelse af Vestjysk Bank om, hvorvidt den har modtaget konkurrenceforvridende statsstøtte.

/ritzau/FINANS