Staten går fuldt ind i DONGs børsnotering

Finansministeren vil sælge så mange aktier, som man kan, og stadig beholde aktiemajoriteten. Det skaber større handel i DONG, men aktieekspert tvivler stadig på, om DONG bliver et C20-selskab.

Claus Hjorth Frederiksen. ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den egentlige magt i DONG vil både før og efter den kommende børsnotering ligge det samme sted: Hos finansministeren. Det har længe stået klart, at staten ville beholde sin majoritetsaktiepost i DONG, men hvor stor denne majoritet skulle være, har indtil videre været uklart. Mandag løftede finansminister Claus Hjort Frederiksen så noget af sløret, da han bad Finansudvalget om lov til at reducere statens ejerandel fra 58,8 til 50,1 pct. af aktierne – eller med hvad der svarer til 36 mio. aktier.

Dermed gør staten klar til at gå så langt ned i ejerandel, som man kan, jævnfør den politiske aftale om børsnotering af DONG Energy, hvor et flertal i Folketinget har givet ­hinanden håndslag på, at staten skal være majoritets­aktionær i DONG frem til 2020.

Ved at sælge så stort ud af aktierne som overhovedet muligt adresserer Finansministeriet et af de mere tekniske, men vigtige spørgsmål i processen om at få DONG Energy på børsen: Det såkaldte frie float.

Det er meget vigtigt for en succesrig børsnotering, at der bliver sat et tilpas stort antal aktier til salg på den første børsdag. Staten har lavet en aftale med tre af de andre aktionærer i DONG om at sælge den samme mængde aktier, og derfor er der en naturlig begrænsning på, hvor stort udsalget af DONG-aktier kan blive på den første børsdag. Det står resten af aktionærskaren frit for, hvor mange DONG-papirer de sender på børsen, men det forventes dog, at de fleste med­aktionærer i DONG som minimum vil følge statens eksempel, og dermed sættes minimum 13,5 procent af DONG til salg den første dag. Det er dog stadig meget lidt, og en af statens egne rådgivere har sågar vurderet, at der bør sættes ­ 15 procent af aktierne til salg den første børsdag.

Berlingske har været i kontakt med Goldman Sachs, ATP og PFA, og fra dem alle lyder svaret, at der endnu ikke er taget stilling til, præcis hvor mange aktier de vil udbyde ved en børsnotering.

Den lille andel aktier, der sættes til salg – hvis ikke de andre aktionærer i DONG topper statens udbud – kan få en ret synlig konsekvens, vurderer investeringsøkonom hos handelsplatformen Nordet, Per Hansen. Den garvede aktiekender tror ikke, at DONG bliver en del af det gode selskab i C20-indekset, for her udvælges aktierne blandt andet på baggrund af, hvor meget de omsættes.

»Jeg anser det som mindre sandsynligt, at DONG bliver en del af C20 fra start. Nasdaq udvælger bl.a. medlemmerne efter, hvor meget deres aktie omsættes, og hvis ikke aktierne er til stede på børsen, så omsættes de ikke,« siger Per Hansen.

Der er endnu ikke sat dato på, hvornår DONG skal på ­børsen, men det skal ske senest i første kvartal af 2017.