Startskuddet gået for nervøs aktieuge

Rentemøde i USA, en regnskabssæson, der skydes i gang og amerikanske væksttal. Der er nogle af de begivenheder, der kan få de aktiemarkederne til at ryste i denne uge.

Aktiehandlere gør klar til nye nøgetal. Fold sammen
Læs mere
Foto: KELD NAVNTOFT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter voldsomme kursfald i fredags starter aktiemarkederne verden over med nye dyk mandag. Det sker i en uge, hvor vi ser frem til række begivenheder, som kan give nye store rystelser.

En nervøsitet, som på ny kan komme til at gå ud over emerging markets, som det skete i sidste uge med store fald i blandt andet Argentina.

På dagsordenen de næste dage står rentemøde i USA onsdag aften, torsdag kommer amerikansk BNP for fjerde kvartal samt foreløbige tyske forbrugerpriser for januar. Hertil kommer at regnskabssæsonen for alvor skydes i gang i løbet af denne uge.

Aktiestrategi hos Nordnet, Per Hansen, påpeger, at blot det, at regnskaberne kommer, er med til at skabe nervøsitet på aktiemarkederne. For efter flere år med optur mødte investorerne pludselig de barske realiteter i sidste uge.

Per Hansen mener, at der gennem lang tid har været lagt i kakkelovnen til en aktiekorrektion, og usikkerheden kan vare en rum tid endnu. Men han fremhæver samtidig, at der ikke er ændret væsentligt på de finansielle udsigter.

»Renterne er forblevet lave og tilmed faldet både efter den amerikanske centralbank, FEDs annoncering om faldende månedlige støtteopkøb, og de seneste dages usikkerhed. Den amerikanske valuta har ikke bevæget sig nævneværdigt, som det ville være tilfældigt, hvis investorerne frygtede noget mere alvorligt,« siger Per Hansen.

Økonom i Handelsbanken Rasmus Gudum-Sessingø mener, at den vigtigste begivenhed i denne uge bliver rentemødet i USA onsdag aften dansk tid.

På rentemødet vil investorer få svar på, om FED vil skrue mere end for støtteopkøbene af obligationer. I øjeblikket er det på 75 mia. dollars om måneden og det er allerede annonceret, at det vil blive sat ned til 65 mia. dollars på mødet i morgen aften.

Rasmus Gudum-Sessingø tror ikke på, at FED vil komme med overraskelser, fordi det er det sidste møde for den nuværende chef Ben Bernanke inden han giver stafetten videre til Jannet Yellen. Og nedsættelsen af støtteopkøbene på 10 mia. dollars bør være afspejlet i aktiekurserne.

Til gengæld kan BNP-tallene torsdag skabe mere skvulp. Hvis de er bedre end ventet vil det normalt være godt for aktiekurserne, men det kan paradoksalt nok også være det modsatte på nuværende tidspunkt, fordi hvis den amerikanske økonomi kommer alt for meget op i gear, vil FED udfase hjælpen til aktiemarkederne hurtigere end ventet.

Det kan specielt gå ud over emerging markets.