Stærkt comeback: Nu er Danske Bank og Mærsk steget over 40 pocent siden coronabunden

Danske Bank og Mærsk var blandt de hårdest ramte under coronakrisen, men er nu blandt investorernes favoritter. Begge stiger markant mandag.

Danske Bank-aktien soler sig i at være vinder på en større rotation på aktiemarkedet i øjeblikket.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacob Grønholdt-Petersen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra forhadt til aktiefavorit.

Siden aktiemarkedet bundede 23. marts, er der kommet god vind i sejlene for nogle af de danske aktier, der blev bombet allerhårdest tilbage under coronakrisen. For eksempel er A.P. Møller – Mærsk steget 60 pct. siden bunden i marts, mens Danske Bank er spurtet 45 pct. frem, og FLSmidth er hoppet 55 pct.

Til sammenligning er Danmarks eliteindeks, C25, »kun« steget 34 pct. i perioden.

Tendensen er blevet yderligere forstærket mandag, hvor Danske Bank er kursvinder i Danmark og springer frem 8,5 pct., efterfulgt af Mærsk, ISS, Jyske Bank og FLS, der alle stiger mellem 5 og 8 pct.

»Da investorerne solgte alting i februar og marts, var de nervøse for en opbremsning i verdensøkonomien, og derfor var det de cykliske aktier – altså dem, der er afhængige af vækst – der fik de største stryg,« forklarer Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank.

»Nu står vi et helt andet sted, især efter i fredags, hvor der kom bedre end ventede amerikanske arbejdsløshedstal. De gav en forhåbning om, at virksomhedernes indtjening og den økonomiske genrejsning kommer hurtigt, og det er med til at skabe god stemning blandt de cykliske selskaber,« tilføjer han.

Den amerikansk jobrapport – også kendt som »kongetallet« – viste i fredags, at beskæftigelsen steg med hele 2,5 millioner personer i maj. De fleste havde forventet, at tallet ville vise endnu en måned med blodrøde tal, og at mellem fem og otte millioner job ville være forsvundet i løbet af den seneste måned.

Rapporten bekræfter andre økonomiske nøgletal fra Vesten, der de seneste uger har vist, at genåbningen af store dele af Europa og USA har hjulpet til at afdæmpe coronakrisens økonomiske slagside. Dette har yderligere opmuntret aktieinvestorerne, der allerede var i shoppinghumør efter gigantiske redningspakker fra centralbanker og regeringer verden over.

For det brede danske aktiemarked har optimismen hjulpet til, at C25-indekset nu er oppe seks pct. siden nytår, og næsten er tilbage til sit præcoronaniveau. Dermed har indekset også klaret sig bedre end sin paneuropæiske artsfælle, Stoxx Europe 600-indekset, der stadig er nede ti pct. i 2020.

En af grundene til, at danske aktier har klaret sig væsentlig bedre i år, er, at de defensive aktier i indekset – eksempelvis Novo Nordisk, Coloplast, Ambu og Genmab – har ligget relativt stabilt under coronakrisen. Det er aktier, der ikke er ligeså afhængige af global vækst, som de cykliske, og derfor har fungeret som buffer for C25-indekset. Det danske indeks har en overvægt af defensive selskaber.

Risiko for tilbageslag

Selv om de cykliske aktier nu er i førertrøjen, anbefaler Jacob Pedersen dog ikke, at man opgiver sine defensive papirer.

»Man skal have en blanding af begge dele. Vi har stort set lige så mange defensive som cykliske aktier på vores købsliste,« siger han.

»Den her meget positive stemning på aktiemarkedet kan få et tilbageslag, når virksomhedernes indtjeningsmæssige realiteter møder investorernes høje forventninger. Der er regnskabssæsonen i juli og august næste store test. Hvis der kommer skuffelser, vil det give kursturbulens, og der må man forvente, at det går værst ud over de cykliske aktier, så man skal sørge for ikke at sælge ud af alt, hvad man har af det defensive,« anbefaler Jacob Pedersen.

Sydbank har blandt cykliske aktier en overvægtanbefaling i øjeblikket på Danske Bank, DSV Panalpina, FLSmidth, Pandora, Nordea og Vestas. Blandt defensive aktier er banken overvægt på ALK-Abello, Bavarian Nordic, Genmab, GN Store Nord, Novo Nordisk og Ørsted.