Stærke regnskaber og Fed trak USA-aktierne op

De amerikanske aktier fortsatte rekordkursen fredag, godt hjulpet på vej af meldinger om vedholdende kvantitative lempelser fra den amerikanske Federal Reserve samt af stærke regnskaber fra de amerikanske selskaber.

Dow Jones Industrial Average sluttede med en stigning på 0,19 pct. i rekorden 15.658,36, mens det bredere S&P 500-indeks endte med en stigning på hele 0,16 pct. og sluttede i rekordniveauet 1709,67. Teknologiaktierne i Nasdaq-indekset var igen dagens topscorer med et plus på 0,38 pct. til 3689,59. Set over hele ugen steg S&P 500-indekset 1,1 pct. og Dow Jones Industrial Average steg 0,6 pct.

Årsagen til stigningerne skal hovedsageligt findes i beroligende meldinger fra centralbankerne i Frankfurt og Washington D.C. Federal Reserve har meddelt, at vedholdende lav inflation kan dæmpe den økonomiske vækst og lovet at fastholde bankens kvantitative lempelser på 85 mia. dollar om måneden lidt endnu, mens Mario Draghi fra ECB sagde, at de seneste økonomiske data indikerer, at eurozonen har overstået den værste krise.

»Vi har haft mere snak fra FOMC-mødet (Federal Reserves Open Market Comittee, red.) og fra ECB om, at hanerne stadig er åbne. De har basalt set lagt et sikkerhedsnet ud under investorerne. Vi har overvægt af aktier i øjeblikket,« siger Michael Mullaney fra Fiduciary Trust til Bloomberg News.

I løbet af ugen viste amerikanske nøgletal en bedre-end-ventet vækst i bruttonationalproduktet, der voksede 1,7 pct. på årsbasis i andet kvartal, mens fredagens beskæftigelsesrapport viste, at landets firmaer havde ansat færre end ventet. Arbejdsløsheden faldt dog til 7,4 pct.

Udover de positive meldinger fra Federal Reserve har regnskabssæsonen hidtil været til den gode side. 391 selskaber i S&P 500-indekset har hidtil offentliggjort regnskaber for andet kvartal, og heraf har 74 pct. overgået analytikernes estimater på bundlinjen, mens 56 pct. har overgået analytikernes forventninger til omsætning.

/ritzau/FINANS