Stærke nøgletal sendte renterne retur

En række stærke amerikanske nøgletal kom torsdag i vejen for solide rentefald på det danske obligationsmarked.

Det har hidtil været god latin at tro, at neddroslingen for de månedlige opkøb på 85 mia. dollar indledes senere i år, og det ændrede meldingerne fra centralbankchef Ben Bernanke og de øvrige medlemmer af centralbankens rentekomité ikke på. Fold sammen
Læs mere
Foto: WIN MCNAMEE
Den 10-årige toneangivende danske rente lå tidligt på eftermiddagen 9 basispoint lavere på 1,72 pct., men steg i den sidste to en halv times handel med 7 basispoint, så det samlede rentefald over dagen endte på sølle to basispoint til 1,79 pct.

Obligationshandlerne korrigerede fra morgenstunden for rentefald i USA, hvor den amerikanske centralbanks rentekommuniké onsdag aften havde fået renten til at falde. Det skete, fordi bankens retorik ikke tyder på, at Federal Reserve vil drosle ned for sine månedlige obligationsopkøb tidligere end forudset i markedet.

Det har hidtil været god latin at tro, at neddroslingen for de månedlige opkøb på 85 mia. dollar indledes senere i år, og det ændrede meldingerne fra centralbankchef Ben Bernanke og de øvrige medlemmer af centralbankens rentekomité ikke på.

Til gengæld fik eftermiddagens nøgletal igen markedet sporet ind på, at obligationsopkøbene måske vil blive droslet ned allerede på Federal Reserves møde i september.

Antallet af nytilmeldte ledige i USA faldt overraskende med 19.000 personer til 326.000 i uge 30. Samtidig viste erhvervstillidsindikatoren ISM en markant fremgang til 55,4 i juli fra 50,9 i juni. Analytikere havde ifølge Bloomberg News blot ventet en stigning til 52,0.

- Med indikationer om, at arbejdsmarkedet bevæger sig i den helt rigtige retning, bekræfter dagens tal, at USA også står over for et stærkt tredje kvartal, konstaterer Nordeas cheføkonom Helge Pedersen i et notat og fortsætter:

- Det vil dels være med til at bringe resten af verden tilbage på vækstsporet, dels kunne anspore Fed-bossen, Ben Bernanke, til at påbegynde en reduktion af det amerikanske opkøbsprogram af stats- og realkreditobligationer allerede i september.

Fra Den Europæiske Centralbank var der derimod ikke meget nyt torsdag. Banken fastholdt renten på 0,5 pct., og ECB-chef Mario Draghi gentog, at de økonomiske data fortsat retfærdiggør en lav rente i en længere periode.