Stærk krone kan få Nationalbanken frem fra buskadset

Den danske krone er de seneste uger blevet styrket over for euro, og det kan have fået Nationalbanken til at trykke løs på seddelpressen og sælge ud af den danske valuta.

(Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

 

En euro koster mandag 7,4331 kr. mod 7,4379 kr. i starten af februar, og selv om der på papiret er tale om små marginaler, så er styrkelsen af kronen et forhold, som Nationalbanken sandsynligvis har reageret på.

Danmark har fastkurspolitik over for euro, og det betyder, at kronekursen maksimalt må svinge 2,25 pct. i begge retninger fra udgangspunktet på 7,46038 kr. per euro.

Torsdag offentliggør Nationalbanken statistik for valutareserven, og det vil give et indblik i, hvorvidt banken har solgt kroner.

- Man kunne godt forvente, at Nationalbanken har været inde at intervenere, men det er nok ikke for så store beløb, som man har set tidligere, siger Morten Hassing Povlsen, der er rente- og valutastrateg i Jyske Bank.

Når Nationalbanken trykker og sælger kroner, bliver udbuddet på markedet større, og det vil alt andet lige skulle svække kronekursen.

En anden mulighed for at komme kronestyrkelsen til livs kunne være at sænke renten fra de nuværende minus 0,65 pct. En lavere rente gør det mindre attraktivt at eje kroner.

- Vi tror ikke på, at der kommer en rentenedsættelse, medmindre der er tegn på, at der kommer et betydeligt pres på kronen, hvilket vi ikke ser lige for.

- Den seneste styrkelse skyldes nok også, at schweizerfranc er blevet stærkere over for euro, og man plejer nogle gange at kunne se en form for parløb med kronen, siger Morten Hassing Povlsen.

Ifølge et estimat fra Bloomberg vil Nationalbankens valutareserve stige til 459 mia. kr. i februar fra 457,8 mia. kr. i januar. Tallene bliver offentliggjort torsdag klokken 16.

/ritzau/FINANS