Stadig ingen julestemning for europæiske aktier

På julemånedens anden handelsdag er der fortsat ikke kommet julestemning på de europæiske markeder, der fortsætter mandagens tilbagegang.

Læs mere
Fold sammen
Faldene vurderes dog at være konsolidering mere end en generel tilbagetrækning.

Euro Stoxx 50 falder 1,0 pct. tirsdag middag, mens FTSE 100 og CAC40 dykker 0,8 pct og 1,7 pct.. I Frankfurt falder DAX med 1,1 pct. Alle tre indeks er dog fortsat steget markant over året.

- Der har været en voldsom appetit på europæiske aktier de seneste tre måneder, og nu venter vi, at der vil være en kortvarig konsolidering. Meget afhænger stadig af et par usikkerhedsmomenter i USA, så som penge- og finanspolitiken, der har potentiale til at skuffe investorerne. Markedet har været for optimistisk på Europas vegne, og forventningerne til 2014 kan være for høje, siger porteføljeforvalter Francois Savary ved Reyl & Cie til Bloomberg News.

Værst i Europa Stoxx 600-indekset farer det britisk noterede mineselskab Antofagasta, der dykker med 5,5 pct. Selskabet er ramt af stigende udgifter til efterforskning og udvikling af nye projekter og flade volumener, skriver Nomura.

Der ud over er mineindustriens aktier ramt af nyheder om generelt lavere investeringsbudgetter i 2014.

I den bedre ende af de europæiske markedet ligger britiske Next, der sælger tøj. Aktien stiger 2,7 pct. efter Oriel Securities har hævet sin anbefaling til "buy" fra "hold".

Den schweiziske konkurrent til William Demant Holding og GN Store Nords høreapparatsdivision GN Resound Sonova falder tirsdag med 1,5 pct. Det sker efter Morgan Stanley har nedjusteret sin anbefaling til "equal weight" fra tidligere "overweight". Selskabet vil blive presset af konkurrencen fra nye produkter fra netop WDH og GN Store Nord, vurderer Morgan Stanley.

Nedturen er dog bred tirsdag på de europæiske markeder, hvor 538 ud af de 600 medlemmer i Europa Stoxx 600 falder. Værst går det for mineselskaberne, der falder 1,8 pct., samt bilindustrien. Bedst klarer medicinalindustriens aktier sig i Europa, der slipper med et marginalt fald.