Spanske aktier rammes af valutaskred i Argentina og Tyrkiet

Flere spanske selskaber er fredag på hælene på aktiemarkedet på grund af deres gode relationer til Argentina og Tyrkiet. Begge landes valutaer er udsat for et kraftigt salgspres, og fortsætter tendensen kan de få stor betydning for udenlandske virksomheders indtjening i landene.

Foto: ANDREA COMAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Særligt hårdt ramt er storbanken BBVA, der falder over 4 pct. på børsen i Madrid.

BBVA er ifølge Bloomberg News største aktionær i den tyrkiske finanskoncern Turkiye Garanti Bankasi. Dertil kommer, at banken også er ejer af en bank i Argentina.

Også forsikringsselskabet Mapfre, der gør forretning i både Latinamerika og Tyrkiet, falder tungt med 4,7 pct. på aktiemarkedet, og endelig synker Banco Santander, der henter en fjerdedel af sin indtjening i Argentinas naboland Brasilien, med 1,8 pct. Det spanske marked klarer sig samtidig sløjt sammenlignet med resten af Europa og ligger hele 2,7 pct. målt på det toneangivende IBEX 35-indeks.

- Der er en masse fokus på Argentina og Tyrkiet, hvor de potentielle risici synes størst. Den generelle økonomiske situation er forværret i Brasilien, og det er af særlig bekymring for Santander, hvis der kommer mere smitte fra Argentina, siger Benjie Creelan-Sanford til Bloomberg News.

I Argentina er centralbanken kommet i store vanskeligheder, vurderer cheføkonom i Nykredit Ulrik Bie.

- Den argentinske peso er tæt på kollaps, efter at regeringen har måttet opgive at støtteopkøbe som følge af et kraftigt fald i valutareserven. Problemerne skyldes alene den førte økonomiske politik, hvor høj inflation har medført kapitalflugt, mens nationaliseringer har reduceret udenlandske investeringer, konstaterer Ulrik Bie fredag i et notat.

Den argentinske peso er siden årsskiftet svækket fra 6,5 peso for en dollar til 8 peso. Alene de seneste to dage er den svækket fra 7 peso for en dollar.

Ulrik Han vurderer, at Argentina trues af et økonomisk kaos, og problemerne øger presset på Brasilien, hvor markante økonomiske reformer er nødvendige for at bevare investorernes tillid, fremhæver økonomen.

Også i Tyrkiet sætter landets valuta nærmest dagligt bundrekord mod dollar. Det er også tilfældet fredag, hvor der går 2,329 lira på en dollar mod godt 2,29 lira torsdag. Det til trods for, at den tyrkiske centralbank torsdag intervenerede på valutamarkedet, og forsøgte at understøtte lira ved salg af fremmed valuta for estimeret 1,5 mia. dollar.

Lira er siden den 17. december svækket fra omkring 2,03 lira for en dollar.