Spansk uro presser euro og dollar styrkes på spekulationer

Uroen på den iberiske halvø, hvor Catalonien vil løsrive sig fra resten af Spanien, svækker den fælleseuropæiske valuta, euro. Omvendt styrkes den amerikanske dollar på spekulationer om, hvem der skal være den næste chef for den amerikanske centralbank.

Uroen på den iberiske halvø, hvor Catalonien vil løsrive sig fra resten af Spanien, svækker den fælleseuropæiske valuta, euro. Omvendt styrkes den amerikanske dollar på spekulationer om, hvem der skal være den næste chef for den amerikanske centralbank. Fold sammen
Læs mere
Foto: DENIS CHARLET

Det er fjerde dag i træk, at den fælleseuropæiske valuta svækkes. Det er det længste sammenhængende fald siden maj.

Krisen mellem Spanien og Catalonien er eskaleret efter at Spanien fængslede to førende catalanere, og og krisen har fået den spanske regering til at sænke skønnet for væksten i Spanien næste år.

Der skal tirsdag middag 1,1758 dollar til at købe en euro mod omkring 1,1800 mandag kl. 17. I det andet hovedkryds skal der 112,17 yen til at købe en dollar mod omkring 111,70 yen mandag eftermiddag.

Styrkelsen af dollar kommer efter rygter om, at John Taylor, der er økonom fra Stanford University og har siddet i det økonomiske råd for tre præsidenter, skulle have gjort et godt indtryk på præsident Donald Trump ved et møde i sidste uge.

»Den positive feedback fra Taylor-Trump-mødet er positiv for dollar. Ifølge Taylors pengepolitiske regel burde Federal Reserve allerede have hævet - og bør fortsat hæve - renten meget mere. Så hvis han bliver den næste Federal Reserve-formand, så er det høgeagtigt for de amerikanske renter,« siger Simon Pianfetti, senior manager hos SMBC Trust Bank i Tokyo, til Bloomberg News.

Højere rente vil - alt andet lige - styrke dollar, derfor reagerer markedet.