Spænding om salg af DONG-aktier udløses

Finansminsteriet vil i dag udsende oplysninger om, hvem der skal stå for det milliard store salg af DONG-aktier.

De internationale finanshuse Citigroup og Morgan Stanley kommer formentlig til at stå i spidsen for den prestigefyldte børsnotering af Dong Energi, der er den største i Danmarks-historien.

Det oplyste nyhedsbureauet Bloomberg News i hvert fald sent i går aftes. Men Finansministeriet ville hverken be- eller afkræfte, at rygtet er sandt.

Først i dag udsender Finansministeriet navne på de tre banker, som skal stå i spidsen for det salg af DONG-aktier, der måske vil løbe op i hele 80 milliarder kroner, og som dermed bliver den største børsnotering herhjemme nogensinde.

Tre skal udpeges

Kontorchef i Finansministeriet Peter Brixen siger, der skal udpeges tre banker, som »global coordinator,« som skal udarbejde prospekter, garantere at aktietegningen gennemføres med videre.

Ud over dette vil en gruppe af øvrige banker også komme med, og et af stederne vil det, efter hvad Peter Brixen oplyser, være naturligt, at have en eller flere danske banker med, eftersom man med det store aktiesalg satser på at komme bredt ud til - også mere almindelige danskere.

For bankerne er børsnoteringen en milliardforretning af de helt store og dermed en kilde til betydelig indtjening. Også selv om der til det sidste har været konkurrence om at få opgaven, og prisen for at løse opgaven derfor er blevet presset ned.

Danske Bank er forstat favorit til at komme med i forbindelse med salget, eftersom banken har en omfattende erfaring med salg af aktier i forbindelse med danske privatiseringer. Det var eksempelvis Danske Bank, der stod i spidsen for statens salg af aktier i Københavns Lufthavne i 2000 og for salget af aktier i TDC i 1994.

I forbindelse med valget af rådgivere har staten hyret den engelske bank Rothschild og advokatfirmaet Jonas Bruun.

Der er lagt vægt på syv-otte forskellige punkter i forbindelse med udvælgelsen. Blandt andet bankernes evne til at sælge aktierne ud til en bred skare af investorer - hjemme og ude.