Sorte skyer blæser aktiemarkedet omkuld

Sortsynet hærger på alverdens aktiemarkeder. Det danske C20-indeks ligger helt i bund i Europa med et fald på omkring 3,5 pct. fredag eftermiddag. Skuffende nøgletal fra USA er med til at gøre stemningen på markederne ekstra sur.

De globale aktiemarkeder har fået en forfærdelig indledning på 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske aktiemarked fører fredag an i en storstilet europæisk nedtur, der sender dagsformen for en række store selskaber helt i kulkælderen. Vestas er hårdest ramt i det danske indeks med et fald på over 7 pct., mens selskaber som A. P. Møller-Mærsk, Danske Bank, FLSmidth og Novo Nordisk alle falder med mere end 4 pct.

Stemningen på aktiemarkedet har været sur hele dagen, men fik et ekstra stød i negativ retning ud på eftermiddagen, da en række nøgletal fra USA faldt særdeles skuffende ud. Tal fra den amerikanske detailhandel bød på fald for første gang siden april.

»Det svage detailsalg kommer i en periode, hvor der i forvejen er usikkerhed om, hvordan den amerikanske økonomi har det, og hvor forventningen har været, at det var de amerikanske forbrugere, der skulle holde gang i økonomien. Dagens tal sår tvivl om dette,« skriver Danske Bank-økonomen Mikael Olai Milhøj i en kommentar.

Hos Jyske Bank peger seniorøkonom Kim Fæster på, at salget i USA er blevet trukket ned af faldende benzinpriser og varmt vejr, der fik kunderne til at fravælge den nye vinterfrakke under decembers julehandel.

I USA udgør detailsalget omkring 40 pct. af det samlede privatforbrug, der har trukket hovedparten af den amerikanske vækst de seneste år. Og derfor har det amerikanske detailsalg stor betydning for hele den globale økonomi.

Risikoen for en global recession er de seneste uger steget i takt med, at usikkerhederne i Kinas økonomiske sundhedstilstand er vokset. Samtidig er olieprisen blevet banket helt i bund og falder dag for dag. I denne uge røg prisen på en tønde olie ned under 30 dollar pr. tønde for første gang i 12 år.

»Jeg vil helst ikke sætte tal på, hvor stor sandsynligheden er for, at vi kommer ind i en recession. Jeg vil bare sige, at oplægget ligner det, vi så i 2007. Markedet forbereder sig på en recession nu. Jeg tror ikke, at det kommer til at ske, men vi ser en forhøjet sandsynlighed for det,« sagde Morten Kongshaug, der er investeringsstrateg i Industriens Pension, i sidste uge til Berlingske Business.