Sommerferiestemning på fondsbørsen

Mandag var en forholdsvist fredelig dag på det danske aktiemarked, og udsvingene var præget af sommerferiestemning med relativt lav handelsaktivitet.

Læs mere
Fold sammen
Det vurderer aktiestrateg Michael Jørgensen fra Nykredit over for Ritzau Finans.

- Det er forholdsvist stille. Hvis du kigger på de enkelte aktier, er udsvingene relativt små. Der er skruet noget ned for blusset, og volumenerne er en del under gennemsnittet for de seneste 100 dage, siger han.

Det samlede C20 Cap-indeks lukkede 0,2 pct. i minus til indeks 584,14.

I sektor-regi var det dog især banksektoren, der tiltrak sig investorernes opmærksomhed - toppen af det samlede C20-indeks domineredes af Danske Bank og især Jyske Bank i mandagens handel.

Mandag morgen bød på nyt for de nordiske banker, da den svenske storbank SEB kom med regnskab for andet kvartal. SEB endte med et overskud på bundlinjen på 3790 mio. skr., hvor analytikerne havde forventet et overskud på 3197 mio. kr.

Den danske gren af SEB landede et overskud på EBIT-niveau på 759 mio. skr., hvor samme periode for et år siden bød på et overskud på 793 mio. kr. Det er især en svag markedsudvikling i SEB's danske livsforsikring, der trækker ned, mens erhvervsaktiviteterne og Wealth Management-sektionen har klaret sig mere positivt, oplyser banken.

Også i banksektoren kom den amerikanske kæmpebank Citigroup med regnskab, hvilket så "forholdsvist fornuftigt ud," og det kan haft en yderligere positiv effekt på bankaktierne, vurderer Michael Sørensen fra Nykredit.

Danske Bank sluttede 0,8 pct. i plus til 101,8 kr. per aktie, mens Jyske Bank steg 1,7 pct. til 237,4 kr. per aktie. Nordea steg 0,1 pct. til 67 kr. per aktie.

Coloplast-koncernen fortsatte mandag sin "jublende juli" med endnu en stigning - den 11. handelsdag i træk med stigning til Coloplast-aktien. Aktien er således lukket i positivt terræn samtlige handelsdage i juli, og mandag bød på endnu en rekord i lukkeniveauet 347 kr. per aktie.

Sidste rekord var fredag, hvor aktien lukkede i rekordniveauet 345 kr. per aktie.

I bunden af C20-indekset lagde Mærsk-aktierne til kaj oven på mandagens nyhed om, at koncernen må sluge endnu et ratefald på den vigtige Asien-Europa rute.

I sidste uge faldt raterne på Asien-Europa-ruten 4,2 pct. til 1290 dollar per tyvefodscontainer - teu - og ugen før faldt spotraten 4,5 pct. Det giver et samlet fald på over 8 pct. siden uge 26. Der er dog fortsat et stykke ned til de tabsgivende rater, som rederierne har kæmpet med i løbet af foråret 2013.

Mærsks A-aktie faldt 1,4 pct. til 41.160 kr. per aktie, mens B-aktien faldt 1,5 pct. til 43.480 kr. per aktie.

Uden for C20-indekset steg Bang & Olufsen-aktien med 5 pct. til 53 kr. per aktie uden større, selskabsspecifikke nyheder. I den tungere ende af det danske aktiemarked lagde trævaregrossisten DLH sig med et fald på 6,3 pct. til 3,1 kr. per aktie.

Et hårdt ramt europæisk marked har sendt DLH's forventninger til 2013 ned på en omsætning omkring 2,2 mia. kr. omsat til et driftstab på EBIT-niveau på 30-40 mio. kr. Tidligere ventede selskabet et resultat på niveau med 2012, hvor man omsatte for 2,4 mia. kr. og tabte 8 mio. kr. på EBIT-niveau.

/ritzau/FINANS