Solide USA-tal trækker markederne i plus

De amerikanske aktiemarked åbner i plus onsdag efter en stribe pæne tal for den amerikanske økonomi. Øjnene er dog fortsat rettet mod centralbanken, der holder rentemøde onsdag aften.

Selskabsspecifikt stiger Facebook til over noteringsprisen fra maj sidste år for første gang.

De toneangivende amerikanske indeks stiger over en bred kan. Det tunge Dow Jones-indeks stiger med 0,4 pct. mens S&P500 og Nasdaq stiger 0,4 og 0,5 pct.

Kort før åbningen viste tal fra det amerikanske jobmarked, ADP-rapporten, - "den lille jobrapport" - en stigning på 200.000 job i juli, hvilket var bedre end ventet. Økonomerne havde ifølge Bloomberg News i gennemsnit ventet en stigning på 180.000 efter en stigning på 198.000 måneden inden.

Kort efter viste BNP-opgørelsen for andet kvartal en solid fremgang på 1,7 pct. mod ventet i markedet ifølge Bloomberg 1,0 pct. Tallet for første kvartal blev dog nedrevideret ganske markant til 1,1 pct. fra tidligere meldt 1,8 pct.

Selskabsspecifikt handles Mastercard 3,6 pct. højere i 622,87 dollar efter sit regnskab for andet kvartal. Mastercard overraskede analytikerne med et ordinært resultat pr. aktier på 6,96 dollar mod en forventning om 6,29 dollar ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News.

I konkrete dollartermer blev overskuddet 848 mio. dollar mod 700 mio. dollar i samme kvartal året før. Stigende transaktioner på samtlige markeder og satsninger på nye markeder er med til at løfte overskuddet.

Facebook stiger 1,6 pct. til 38,8 dollar fra start, og er dermed atter over noteringskursen fra maj 2012 i 38 dollar.

Oven på noteringen, der var plaget af tekniske problemer, faldt aktien markant. Den bundede ud i 17,55 dollar. Regnskabet for andet kvartal var dog positiv læsning, hvilket har sendt aktien markant på de seneste dage.

Klokken 20 dansk tid offentliggøres resultat af rentemøde i den amerikanske centralbanks pengepolitiske komite. Der ventes ingen ændring af den toneangivende rente på 0,25 pct. Efterfølgende vil alle udmeldinger fra centralbankchef Ben Bernanke dog blive gransket grundigt, som sædvanlig.

Tidligere på sommeren åbnede centralbankchefen op for, at der allerede senere i år kan blive pillet ved det store stimulusprogram, der for nuværende er på 85 mia. dollar om måneden. Det satte markederne på den anden ende, og tidsplanen for neddroslingen af stimulussen er afgørende for udviklingen i aktier og renter.

/ritzau/FINANS

Bertil Barkholt Fruelund +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk